Mohamed VI biedt marinehaven aan de VS

Marokkaanse en Spaanse media hebben gemeld dat de Allawiet Mohamed VI de Amerikanen heeft uitgenodigd om gebruik te maken van de marinehaven in Ksar Sghir.

Het aanbod van de Allawiet, de opperbevelhebber van de Marokkaanse strijdkrachten, komt tijdens onderhandelingen tussen de VS en Spanje over het verlengen van het contract voor de marinehaven Rota dat volgend jaar afloopt.

De Spaanse Rota-basis wordt sinds 1988 gebruikt door de Amerikanen. De VS willen het contract vernieuwen mits ze toestemming krijgen om de marinehaven uit te breiden om meer personeel en oorlogsschepen te huisvesten.

Volgens El Espanol deed de Allawiet Mohamed VI de Amerikanen al eerder een aanbod om gebruik te maken van de marinehaven in Ksar Sghir in de buurt van Tanger. De VS hebben toen het aanbod geweigerd, omdat de haven geen faciliteiten had om grote oorlogsschepen en vliegdekschepen te ontvangen. De Spaanse krant zegt dat de haven inmiddels uitgebreid is en dat het zelfs onderzeeërs kan huisvesten.
“Indien de VS akkoord gaan met het aanbod van de Allawiet, zouden de schepen van het Amerikaanse leger kunnen stoppen voordat ze de Middellandse Zee binnenkomen en verlaten, de Straat beheersen en Spanje tot territoriale concessies dwingen. En dit alles wordt met zorg bekeken door de Spaanse marine”, schrijft El Espanol.

De Spaanse krant herinnert de lezer aan het feit dat het koninkrijk van Mohamed VI al een Amerikaanse basis heeft, namelijk de African United States Command (Africom). “Gecreëerd door het Pentagon in 2007 met het excuus van humanitaire bescherming in de zogenaamde ‘oorlog tegen het terrorisme’, maar die in de realiteit China probeert te evenaren op het Afrikaanse continent. Destijds dacht men dat het zich in Spanje zou kunnen vestigen, maar uiteindelijk werd Marokko gekozen waarmee het al decennia lang betrekkingen heeft op het gebied van veiligheid en defensie”, voegt El Espanol eraan toe.

El Espanol gaat verder: “Met goedkeuring van Mohamed VI bouwde het Pentagon de grootste Amerikaanse militaire basis in Afrika, in de kustplaats Tan Tan , de grens tussen Marokko en de Westelijke Sahara. Sindsdien heeft het Allawitische Koninkrijk de militaire samenwerking met de Amerikanen herwonnen.”

“Marokko is een geweldige militaire bondgenoot van de Verenigde Staten, een strategische partner in de regio’, vertelt Towensend, de commandant van de VS voor Afrika, tijdens zijn bezoek aan Marokko in augustus 2019. “Hij benadrukte ook ‘de rol van Marokko in de regionale veiligheid, vooral in de Sahel’ en beschreef de militaire samenwerking tussen beide landen als rijk en divers’, aldus de krant.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.