Mohamed VI feliciteert Sisi met afschaffing monarchie

De Allawiet Mohamed VI heeft vandaag een felicitatieboodschap gestuurd naar Abdel Fattah Al-Sisi in Egypte ter gelegenheid van de herdenking van de “23 juli-revolutie” in zijn land.

De Marokkaanse media, waaronder het regimegezinde Hespress en de krant Assabah hebben de brief van Mohamed VI gepubliceerd. In de brief stond: ”Het doet mij een groot genoegen, tijdens de herdenking van de revolutie van 23 juli in de Arabische Republiek Egypte, om u, in mijn naam en in naam van het Marokkaanse volk, hartelijk te feliciteren, in combinatie met mijn oprechte beste wensen aan het Egyptische volk voor gestage vooruitgang en welvaart, in het licht van veiligheid en zekerheid.”

In de brief stond ook: “Het is ook passend om de langdurige broederlijke betrekkingen tussen onze twee landen te benadrukken, gebaseerd op constructieve samenwerking en effectieve solidariteit, die we altijd graag willen ontwikkelen en versterken op een manier die onze twee broederlijke volken van groot nut is.”

Op 23 juli 1952 pleegde een aantal Egyptische legerofficieren een staatsgreep. De toenmalige koning Faroek I werd afgezet en het koninkrijk Egypte veranderde in een republiek.