Mohamed VI lijdt aan sarcoïdose

In een zeer uitgebreid artikel van de Spaanse krant El Mundo zeggen verschillende bronnen dat de Marokkaanse koning lijdt aan sarcoïdose. Bronnen uit het Franse ziekenhuis waarin Mohamed 6 wordt behandeld, politici uit het binnen- en buitenland en artsen in Hong Kong bevestigen tegen de Spaanse krant dat de vorst lijdt aan sarcoïdose die zijn longen, hart en ogen heeft aangetast.

El Mundo zegt dat de ziekte ook vermoeidheid en koorts bezorgt. Het zou de reden zijn waarom Mohamed 6 drie keer in slaap viel tijdens de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Parijs. De Spaanse krant merkte op dat de Marokkaanse koning als enige zijn zoon meenam. Volgens de krant, die beweert dat de wereldleiders niet snapten wat Mohamed VI deed in de voorste linie, weet de vorst dat hij voortijdig zal sterven aan de ziekte waardoor hij zijn zoon wil voorbereiden voor de troon.

De ziekte is ook de reden achter zijn vele reisjes, als hij niet behandeld moet worden in Frankrijk dan reist hij graag voor plezier. De krant zegt dat hij de problemen van de staat zo vaak mogelijk vermijdt om te genieten van zijn leven. In 2017 bracht hij meer dan 100 dagen buiten zijn koninkrijk en werden verschillende ceremonies geannuleerd, waaronder het bezoek van de Spaanse koning.

De Spaanse krant zegt ook dat het een taboe is om de ziekte van de koning te bespreken in Marokko. El Mundo noemt het voorbeeld van de journalist Driss Chahtane die ook directeur is van de krant Al Michaal. Volgens de krant werd de journalist veroordeeld tot 1 jaar celstraf en 10.000 dirham boete omdat hij aan zijn lezers probeerde uit te leggen, met de hulp van een dokter, wat de ‘Rotavirus’ betekent. Het artikel van de journalist kwam nadat de persoonlijke arts van de koning in 2009 bekend maakte dat zijn patiënt de Rotavirus had.

De krant citeert een kopstuk van de islamistische partij PJD die bevriend is met de Allawietenfamilie dat hij wel weet over de ziekte van Mohamed VI maar dat het niet verstandig is om erover te praten om de stabiliteit te behouden in het koninkrijk dat vele protesten kent.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.