Monarchie, Westelijke Sahara en Arif zijn taboes voor journalisten in Marokko

De monarchie en de annexatie van de Westelijke Sahara zijn twee van de netelige kwesties waarmee elke journalist die in Marokko werkt, wordt geconfronteerd. Dat zegt de Spaanse verslaggever Javier Otazu in zijn nieuwe boek getiteld “Los tres jaques del rey de Marruecos” (de drie schaken van de koning van Marokko).

De journalist die 16 jaar in Marokko heeft gewoond en correspondent van EFE Agency in Rabat was, vertelt onder meer over problemen en beperkingen die journalisten ondervinden in Noord-Afrika. “Het is heel waar dat de journalist in Marokko in een permanente oefening van zelfbeheersing is, want als je met dezelfde toon schrijft die je in een volledig democratisch land gebruikt, stel je jezelf bloot aan problemen”, zei hij in een interview met het Spaanse persbureau EFE.

Javier Otazu zei dat Rabat journalisten vervolgt die rapporteren over gevoelige onderwerpen, zoals corruptie, de Westelijke Sahara, Arif, migratie of de koninklijke familie. Van deze onderwerpen liggen vooral onderwerpen over de Allawieten en de Westelijke Sahara het gevoeligst, benadrukt hij.

De correspondent, nu hoofd van het kantoor van EFE in New York, erkent niettemin, en stelt zo in zijn boek, dat er journalisten en zelfs dappere burgers zijn die met een kritische geest in de media of op sociale media over deze kwesties schrijven, hoewel ze zich voortdurend bloot stellen aan vervolging.

De hoofdpersoon van dit nieuwe journalistieke essay is koning Mohamed VI, een figuur die “alle grote lijnen markeert” van de politiek van het land. ”Zijn macht is niet afgenomen door een vermeende democratisering, maar het lijkt elke keer groter te worden. Zijn beslissingen zijn onbetwistbaar”, voegt Javier Otazu aan toe.

Hoe populair de Allawitische monarch is kan Otazu niet zeggen aangezien er geen officiële onderzoeken zijn die analyseren hoe de burgers de Allawiet zien. Otazu gelooft in dit opzicht echter dat “hij wordt vereerd (gerespecteerd en gevreesd tegelijk). Hij is een man met heel weinig charisma en die altijd afstanden markeert”, benadrukt hij.

Zoals hij deed in zijn vorige boek “De vreemde buur”, benadert de journalist ook de dagelijkse problemen van het politieke en sociale leven van het land en betreurt hij dat “Marokko meer en meer een politiestaat wordt waar de spanningen verdrinken voordat ze uitbarsten. De mate van dissidentie of ontevredenheid is non-existent. De vrijheid van meningsuiting is verdwenen”, benadrukt hij.

Otazu gaat ook in op de geopolitieke situatie van het Allawitische koninkrijk wiens buitenlands beleid hij als “zeer agressief” definieert. Een lijn die wordt verstoord door “diplomatieke fouten” als het gaat om de verdediging van de annexatie van de Westelijke Sahara. Dit heeft geleid in de afgelopen maanden tot diplomatieke incidenten met landen als Spanje of Duitsland. Het leidde ook tot het benaderen van andere landen, zoals Israël of de voormalige Amerikaanse regering van Donald Trump. De Spaanse journalist zegt ook dat Marokko de migratie en jihadisme als troefkaarten gebruikt tegen de Europese Unie.

Nederlandse journalisten waren recent ook doelwit van de Marokkaanse geheime dienst. Van oud NOS-correspondenten werd hun werk onmogelijk gemaakt en de perskaart niet verlengd vanwege verslaglegging over Arif. Ook kreeg journalist Gerbert van der Aa stevig te maken met censuur. In 2019 werd hij uit Arif gedeporteerd toen hij over de Riffijnse volksbeweging probeerde te berichten. Zijn zaak leidde tot Kamervragen en protest van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Amnesty International.

Lees ook:

Youtuber gearresteerd na video over Mohamed 6 en zijn broer

Marokkaanse autoriteiten verbieden journalist en fotograaf toegang tot Al Hoceima

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.