Monarchist Soufiane Elbahri krijgt koninklijke gratie

De monarchist Soufiane Elbahri verliet gisteren de gevangenis nadat hij in aanmerking kwam voor koninklijke gratie, schrijven Marokkaanse media.

De Allawiet Mohamed 6 gaf gratie aan 637 veroordeelden ter viering van een ‘nationale feestdag’. Geen enkele Riffijnse activist of journalist kwam in aanmerking voor de gratie van Mohamed 6.

Soufiane Elbahri, die bekend werd door het publiceren van de foto’s van Mohamed 6 en zijn familie op sociale media, was wel een van de gelukkigen.

Soufiane Elahri werd vorig jaar veroordeeld tot 1 jaar gevangenis voor ‘openbare dronkenschap, overlast, belediging van ambtenaren in functie en de belediging van een organiserend instituut’.

Het was de tweede arrestatie van de dronken Elbahri binnen een korte tijd. Bij de eerste zaak kreeg hij ruzie met de dochter van de toenmalige minister Daoudi. Beiden lieten hun aanklachten vallen om vervolging te voorkomen.

Critici zeggen dat Elbahri de illusie had beschermd te zijn door zijn banden met de Marokkaanse inlichtingendiensten en het paleis en brutaal kon zijn tegen de regerende elite zonder consequenties. ‘De gevangenisstraf was daarom een manier om aan zijn oor te trekken’, voegen de critici eraan toe.

Elbahri is niet de eerste monarchist die veroordeeld werd. Hij is ook niet de eerste die met een koninklijke gratie vrij komt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.