Mounib dient wetsvoorstel in om amnestie te verlenen aan Riffijnse politieke gevangenen

Parlementariër Nabila Mounib heeft een wetsvoorstel ingediend om algemene amnestie te verlenen aan de Riffijnse activisten die opgepakt zijn voor hun deelname aan de Riffijnse volksbeweging in 2016/2017. Het wetsvoorstel komt vijf jaar na de arrestatie en marteling van de Riffijnse activisten.

“De aanwezigheid van jongeren uit de regio (Arif) achter de tralies en de harde straffen die hen werden opgelegd, simpelweg vanwege hun eisen die de regering zelf als legitiem en rechtvaardig heeft erkend, is onaanvaardbaar en vereist ingrijpen”, luidt de tekst van het wetsvoorstel die zes artikelen omvat.

Nabila Mounib roept op tot de vrijlating van alle gedetineerden van sociale bewegingen in de regio om “een einde te maken aan de marginalisering, uitsluiting en onderdrukking die de regio ondervindt”.

Nabila Mounib is ook van mening dat de activisten “aanzienlijke capaciteiten en energie hebben die nuttig zouden zijn om te gebruiken in dienst van het land en de ontwikkeling en welvaart van de regio”.

In Arif is deze actie niet met enthousiasme ontvangen. Riffijnse activisten en ex-politieke gevangenen die Arif News heeft gesproken zeggen dat het dossier van de Riffijnse gevangenen in handen ligt van Mohamed 6. De laatste stelt als voorwaarde voor gratie dat de Riffijnse politieke gevangenen afstand moeten doen van de Riffijnse identiteit en zaak en het racistisch Marokkaans beleid in Arif verheerlijken.

Nabila Mounib is niet de enige die zich uitte over de Riffijnse politieke gevangenen. Abdellatif Ouahbi, voorzitter van Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), zei tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar dat hij zou pleiten voor de vrijlating van de gevangenen van de volksbeweging en ze zelfs verkiesbaar stellen in zijn partij. Na de verkiezingen werd hij benoemd tot minister van Justitie. Abdellatif Ouahbi zei echter dat het dossier van de Riffijnse politieke gevangenen hem niet meer aangaat omdat zij geen gratie hebben ingediend bij Mohamed 6.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.