Multidimensionale armoede in Al Hoceima veel hoger dan nationaal gemiddelde

Een rapport van de Hoge Commissie voor Planning onthulde dat Al Hoceima een van de provincies is met een hoge percentage multidimensionale armoede, zowel op regionaal als op nationaal niveau.

Het rapport maakte gebruik van een methode ontwikkeld door Universiteit van Oxford waarbij gebruik wordt gemaakt van een reeks indicatoren om een samenvattend armoedecijfer voor een bepaalde populatie te berekenen, waarbij een groter cijfer duidt op een hoger armoedeniveau. Dit cijfer houdt rekening met zowel het aandeel van de bevolking dat als arm wordt beschouwd, als de ‘breedte’ van de armoede die deze arme huishoudens ervaren.

De Hoge Commissie voor Planning die het rapport vorig jaar uitbracht zegt dat ze sinds 2008 is begonnen met ‘een multidimensionale benadering om armoede, kwetsbaarheid en sociale ongelijkheden te analyseren om de factoren die dat veroorzaken te identificeren’, schrijft Dalil Rif.

Het rapport keek vooral naar het gebrek aan basisvoorzieningen. Deze omvatten toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, drinkwater, elektriciteit, sanitaire voorzieningen en communicatiemiddelen, evenals de huisvestingsomstandigheden.

De cijfers voor het jaar 2014 toonden aan dat het multidimensionale armoedecijfer in de regio Al Hoceima 12,7% bedroeg, wat hoger is dan dat van de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima (9,5%) en het nationaal gemiddelde (8,5%).

Binnen de provincie verschilt de percentage enorm van commune naar commune. De gemeente Al Hoceima had de kleinste percentage met 1.9, gevolgd door Targuist met 2 procent, Imzouren met 3.5 procent, Ait Bouayach met 3.6 procent en Ajdir met 3.8. De communes met de hoogste percentages waren Chaqran (49.2), Abdelghaya Souahel (46.6), Rabae n Taourirt (27.9), Ait Fawin (25.8) en Tamsawt (25.5).

Volgens het rapport hadden de volgende Marokkaanse provincies de kleinste percentages multidimensionale armoede: Rabat (0,9%), Casablanca (1%), Laayoune (1,3%), Smara (1,6%), Mohammedia (1,7%), Skhirat-Témara (2,1%), Nouaceur (2,1%), Inezgane-Ait Melloul (2,3%), Sale (2,4%) en Fez (2,5%).

Lees ook:

Aantal inwoners provincie Al Hoceima blijft slinken

Economische kloof regio’s Marokko enorm

Marokkaans beleid houdt Arif en Souss afhankelijk van Casablanca en Rabat

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.