Muurschildering Amazigh vlag ’s nachts verdwenen in Azghenghane

Een groep jongeren in Azghenghane kwam afgelopen week bij elkaar om hun buurt op te knappen. De jongeren hebben onder meer een Amazigh vlag geschilderd op de muur van een huis. Een vlag die symbool staat voor eenheid van Noord-Afrika.

Afgelopen nacht werd de muurschildering verwijderd door ‘onbekenden’. Inwoners van de stad van de Riffijnse verzetsheld Mohamed Amezian vermoeden echter wel wie de dader is. Het Marokkaanse regime, net als het Algerijnse en de rest van de pan-Arabische regimes in Noord-Afrika, bestrijdt symbolen die te maken hebben met de Amazigh identiteit.

Op sociale media is woedend gereageerd op de zoveelste provocatie van het regime jegens de Imazighen. Uit de reacties blijkt ook dat het ook niet de eerste keer is dat het regime een Amazigh vlag laat verdwijnen in deze stad. Een inwoner van de stad zegt dat hij een paar jaar terug de Amazigh vlag had geschilderd op zijn garagepoort. De burger zegt dat hij kort daarna bezoek kreeg van de Ramqaddam (wijkverklikker) die hem de keuze gaf: ‘de Amazigh vlag verwijderen of opgepakt worden’.

De pagina Happy Segangan meldt dat er een andere Amazigh vlag werd geschilderd in Aroui. Volgens de pagina hebben de autoriteiten de jongeren gevraagd om ook die muurschildering te verwijderen.

Het Marokkaanse regime is al decennialang bezig met de arabisering van de Imazighen. Een onderdeel van dat racistisch beleid is het bestrijden van Amazigh symbolen. Het regime vervolgt ook Riffijnen voor het dragen van de Riffijnse vlag.

Update: Ook de tweede muurschildering in Azghenghane werd het doelwit van het regime. De rode letter en Amazigh symbool op de vlag is weg geverfd (zie foto’s onderaan)

Lees ook:

Marokko vervolgt Jamal Mona voor het dragen van de Riffijnse vlag

Algerije veroordeelt 22 Imazighen voor het dragen van de Amazigh vlag!

Archeologische site met Tifinagh tekeningen vernield

VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.