Na 8 jaar tegenwerking: Parlement erkent Tifinagh als schrift voor Tamazight

De Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Communicatie in het Marokkaanse parlement heeft gisteren een wet aangenomen waarin wordt bevestigd dat het Tamazight in het alfabet “Tifinagh” moet worden geschreven. Artikel-1 definieert de Tamazight-taal als ”de dialecten die in het hele land worden gesproken, evenals taalkundige en lexicale werken die door instellingen worden gecreëerd”.

De nieuwe wet nummer 26.16 bevestigt ook de integratie van Tamazight in het onderwijssysteem en het openbare leven in bredere zin. De wet werd met 19 stemmen goedgekeurd, 6 leden van de commissie onthielden zich van stemmen.

De wet werd acht jaar lang tegengehouden door het Marokkaanse regime dat een discriminerende houding neemt jegens de Imazighen en hun identiteit. Pan-Arabisten en islamisten wilden ook niks weten van het Tifinagh en wilden de Imazighen dwingen hun taal te schrijven in Arabische letters.

Na de enorme kritiek die het regime kreeg na het laten vallen van een wet die de Marokkaanse centrale bank verplicht geldbiljetten te produceren in het Tamazight, naast het Arabisch en Frans, lijkt het regime te bezwijken voor de druk van Imazighen en internationale instellingen. Verwacht wordt dat na het aannemen van deze wet de centrale bank alsnog geldbiljetten in het Tamazight, Arabisch en Frans zal produceren nadat er een compromis werd bereikt tussen de verschillende politieke partijen.

Het Tamazight wordt al meer dan 4.000 duizend jaar geschreven in het Tifinagh in Noord-Afrika, lang voor de komst van het Arabisch uit het Midden-Oosten en het Frans uit Europa.