Na Frankrijk en Duitsland, Marokko start ook rechtszaak in Spanje vanwege Pegasus

Marokko heeft deze week een rechtszaak aangespannen in Spanje tegen ‘laster’. Het regime probeert hiermee de media af te schrikken die berichten over de betrokkenheid van Rabat bij het Pegasus-schandaal waarbij journalisten, mensenrechtenactivisten en politici werden bespioneerd.

“Het Koninkrijk Marokko heeft het programma Pegasus nooit verworven of gebruikt. De recente informatie die over deze kwestie is gepubliceerd, is vals en kwaadaardig”, aldus Ernesto Díaz-Bastien y Abogados, het Spaanse advocatenkantoor dat de zaak van Marokko behandelt. De verklaring van het advocatenkantoor voegde eraan toe dat “degenen die het tegendeel beweren, zich voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden”.

Op 22 juli heeft Marokko een rechtszaak aangespannen tegen de NGO’s Amnesty International en Forbidden Stories, de twee organisaties die het Pegasus-schandaal aan het licht brachten. Het Allawitische koninkrijk nam ook juridische stappen tegen internationale media, zoals het Franse Le Monde en Mediapart en het Duitse Süddeutsche Zeitung. Rabat is wel vergeten dat Franse jurisprudentie in een andere zaak uit 2018 heeft vastgesteld dat staten niet kunnen worden belasterd.

Mohamed 6 en zijn regime hebben in de afgelopen jaren meerdere kritische journalisten opgesloten na schijnprocessen. Hoe de rechtszaken gaan aflopen tegen de kritische media in Europa is nog onbekend, maar wat zeker is, is dat het anders zal zijn dan de schijnprocessen in het Allawitische koninkrijk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.