Na het consulaat in Westelijke Sahara wil Suriname een ambassade in Jeruzalem

Beeld: Twitter

Kort nadat Suriname een consulaat opende in de Westelijke Sahara maakte de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid bekend dat Panamaribo een ambassade gaat openen in Jeruzalem.

Het bericht resulteerde in een tumultueuze parlementsvergadering waarbij de regering forse kritiek kreeg. Ook de Surinaamse moslims waren niet te spreken over het plan van de regering.

Volgens de Nederlandse media ziet de Surinaamse regering zelfs af van het openen van een ambassade in Jeruzalem.

Minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin verklaarde aan Surinaamse media dat zijn land de banden met Israël verder wil aanhalen.

Ramdin heeft onder meer gesprekken gevoerd met zijn ambtgenoot Yair Lapid. Met name op technologisch en agrarisch gebied kan substantieel samengewerkt worden. Ook op het gebied van volksgezondheid en toerisme wil Ramdin samenwerken”, schrijft Surinamenieuwscentrale.

Twee weken geleden opende Suriname een consulaat in Dakhla in de Westelijke Sahara. Een gebied dat bezet wordt door de Allawieten en waarin veel wordt geïnvesteerd om internationale steun te vergaren voor de annexatie ervan.

Het consulaat in Dakhla moet volgens Ramdin een sterke commerciële oriëntatie hebben en leiden tot concrete Allawitische investeringen in Suriname.

Naast de economische belangen die Suriname krijgt investeert de Makhzen ook in propagandaprojecten in Suriname. In 2020 bouwde de Makhzen een waterpark in de hoofdstad Paramaribo.

Dat Albert Ramdin deze twee besluiten kort na elkaar neemt is geen toeval. Rabat en Tel Aviv werken nauw samen. Vooral als het gaat om elkaar legitimiteit geven inzake illegaal bezette gebieden. Rabat wordt hierin beschuldigd van het omkopen van corrupte politici om de annexatie van de Westelijke Sahara te erkennen. In Lesotho is een onderzoek gestart naar de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Lesego Makgothi, die ervan wordt beschuldigd omgekocht te zijn door Marokko.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.