Nador: Migrant omgekomen bij razzia gesubsidieerd door de EU

De lokale afdeling van de ”Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten” (AMDH) in Nador heeft gezegd dat de dood van een Afrikaanse migrant het resultaat is van geweld door Marokkaanse repressietroepen en een ambtenaar.

Afgelopen zaterdag, 7 september, hebben de Marokkaanse repressietroepen en ambtenaren een klopjacht geopend tegen sub-Saharaanse migranten in de commune Bouaarg in de provincie Nador.

Een Guinese burger genaamd Enso Keita is bij deze klopjacht om het leven gekomen. Sub-Saharaanse migranten die getuige waren van de moord hielden een protest tegen deze misdaad, vooral omdat dit niet de eerste keer is dat sub-Saharaanse migranten omkomen bij acties van Marokkaanse repressietroepen.

AMDH zegt dat de migrant weigerde zijn telefoon af te geven aan de Marokkanen, waarna hij geslagen werd op onder meer zijn hoofd en geslachtsdeel door een lid van de repressietroepen en een ambtenaar (Ramqaddam oftewel wijkverklikker).

Na de moord op Enso Keita hebben de autoriteiten de ooggetuigen, 200 Afrikaanse vrouwen en mannen, opgepakt en onwettelijk opgesloten in een camping in Arekman.

De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten zegt dat de dood van de migrant het resultaat is van het beleid van Marokko en de Europese Unie die dit beleid steunt. De vereniging heeft opgeroepen een neutraal onderzoek te starten naar de dood van de migrant en de verhalen van de ooggetuigen in acht te nemen, aldus het regimegezinde Nadorcity.

Marokko krijgt steeds meer subsidies van de Europese Unie om migranten tegen te houden. De Europese Unie spreekt vol lof over het beleid van het regime dat het aantal migranten richting Europa vermindert, maar zwijgt over het geweld en racisme.

Lees ook:

Twee jonge Afrikanen komen om bij invallen Marokkaanse politie

Politie ziet Amerikaan aan voor sub-Saharaan en de laatste vertelt over hun racisme

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.