Nederland heeft een verleende donatie aan Marokko niet teruggekregen!

 

In de mensenrechtenrapportage 2018 van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat op pagina 43 te lezen dat Nederland een bedrag van 36.762 euro dat vorig jaar een dubieuze club had gedoneerd, niet heeft teruggekregen. De directeur van deze organisatie genaamd Stichting voor Mediterraanse Ontmoetingen Cinema is Abdeslam Boutayeb.

De donatie van Nederland was bestemd voor zijn filmfestival vorig jaar zomer in de stad Nador. Uiteindelijk werd Nederland als eregast gepasseerd en onbeschoft bejegend. Rabat was niet blij met de kritiek vanuit Nederland op haar repressieve aanpak in Arif. Minister Blok noemde toen de veroordeling van de leiders van de Riffijnse volksbeweging door de rechtbank van Casablanca (in eerste instantie) aan “de hoge” kant. De affaire leidde tot een diplomatieke ruzie.

Bij nader onderzoek blijk dat de club van Abdeslam Boutayeb het geld niet heeft teruggegeven ondanks een mededeling van Buitenlandse Zaken enige tijd geleden in het NRC. In deze krant valt op 9 oktober 2018 te lezen dat Nederland de onterechte verleende subsidie wel zou terugkrijgen: “De Nederlandse ambassade in Rabat heeft de toezegging gekregen de bijdrage van ruim 40.000 euro terug te krijgen, omdat die juist werd gedaan om de goede relatie tussen beide landen te belichten. „We hebben er kennis van genomen dat de organisator besloten heeft Nederland geen ererol meer toe te kennen. Dat betreuren wij. In overleg met het festival is overeengekomen dat de contributie wordt terugbetaald”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Vanmiddag debatteert de commissie voor Buitenlandse Zaken met minister Blok over het mensenrechtenbeleid van de Nederlandse regering. Het zou de Kamer sieren om vragen te stellen over deze situatie. Immers, gemeenschapsgeld hoort niet verkwist te worden en zeker niet aan landen, die een loopje nemen met de mensenrechten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.