Nederland zwijgt over nieuw akkoord met Marokkaanse regime

Marokkaanse nieuwsmedia en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waren vorige maand als de kippen erbij om een nieuwe overeenkomst tussen Marokko en Nederland bekend te maken. Volgens deze berichtgeving hebben beide landen op ambtelijk niveau een akkoord ondertekend, met als doel het versterken van de onderlinge samenwerking.

De toenadering tussen beide landen komt na een lange periode van diplomatieke spanningen. Vooral de terechte kritische reactie van Nederland op de schending van mensenrechten in de Arif zorgden voor boosheid bij het Marokkaanse regime.

De Nederlandse regering weigert echter de ondertekening van het akkoord bekend te maken, aldus de Volkskrant.

Het stilzwijgen van Nederland roept vragen op over het motief en de interpretatie van de inhoud van het overeengekomen akkoord.

Een groep Riffijnse Nederlanders heeft de door Marokko vrijgegeven tekst doorgenomen en hebben kritische kanttekeningen gemaakt. Wellicht verklaart dit de stilte van Nederlandse zijde. De kritische groep stelt vast dat het akkoord geen enkele zin bevat over mensenrechten, persvrijheid en democratie. Een opvallende zaak gelet op de veroordeling van veel journalisten en activisten de laatste periode.

Verder staat in het akkoord te lezen dat “de twee partijen werken aan het samenbrengen van de in Nederland gevestigde Marokkaanse gemeenschap en de in Marokko gevestigde Nederlandse gemeenschap ter versterking van de culturele samenwerking.” Een slechte zaak stelt de groep. Hiermee geeft Nederland de Marokkaanse overheid en haar inlichtingendiensten vrij spel om zich te bemoeien met het leven van Nederlanders met Riffijnse en Marokkaanse roots. Deze afspraak druist ook in tegen de aangenomen motie van het Kamerlid Salima Belhaj (D66) over het beschermen van Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit.

 

Citaat uit het Volkskrantartikel: Kabinet verbreekt pas na vonnis het stilzwijgen: ‘Veroordeelde Marokkaanse journalist Radi was geen spion voor Nederland’ 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.