Nederlanders naar Marokko om annexatie W. Sahara te vieren

Verschillende Marokkaanse Nederlanders zijn naar de stad Marrakech gevlogen om de annexatie van de Westelijke Sahara door Hassan II te vieren. De reis en het verblijf worden betaald door het belastinggeld van het volk dat dagelijks de straat opgaat voor basisvoorzieningen.

Een van de figuren die aanwezig zal zijn is Najib Amhali, deze cabaretier kreeg onlangs een prijsje bij een filmfestival in Nador die geen bioscoop heeft. Het filmfestival werd georganiseerd door de dienaar van Rabat Abdeslem Bouteyeb die Nederland heeft opgelicht voor 40 duizend euro. Amhali was het afgelopen weekend ook aanwezig bij de ‘Diwan Awards’ in Den Haag.

Ook Soufiane Touzani, Mimoun Ouled Radi en de Azaitar broers uit Duitsland zullen aanwezig zijn bij de viering van de annexatie. Rapper ‘Boef’ zei op zijn Instagram dat zij een VIP reis en behandeling hebben gehad dankzij Abu Azaitar. De laatste is een vechter uit Duitsland die zich vaker bevindt in de paleizen van Mohamed 6 dan in de sportschool.

Na twee militaire coups in 1971 en 1972 bedacht Hassan II een manier om zijn binnenlandse positie te versterken. De ‘Groene Mars’ was dan ook meer gericht tegen het eigen volk dan het Spanje van Franco dat haar kolonie met de dictator mee wilde begraven. Hassan II deed er dan ook alles aan om het mooi te laten komen in media, terwijl het in de realiteit vele donkere kanten kende (zo werden mensen gedwongen mee te gaan, in vrachtwagens gevuld vanuit Arif en vervoerd als dieren naar het zuiden). In het begin ging Hassan II ook akkoord met de verdeling van de Westelijke Sahara. Mauritanië kreeg de zuidelijke helft en de Allawieten kregen de noordelijke helft.

Sinds 1975 woedde de oorlog tussen de Saharanen en de Allawieten in het noorden en de Mauritaniërs in het zuiden. Mauritanië trok zich al gauw terug omdat ze de oorlog niet kon financieren, waarna Hassan II ook die gebieden innam.

De broodopstand van 1984 was een directe oorzaak van de oorlog in de W. Sahara. Om de oorlog te kunnen financieren leende Hassan II van de Wereldbank. Tot een hoogte dat de Wereldbank zich bemoeide met het binnenlandse beleid. Waarna de broodopstanden van 1984 uitbraken, in dat jaar werden honderden burgers gedood.

In 1991 is een staakt-het-vuren getekend en de VN-missie MINURSO is in het leven geroepen om vrede te bewaren en oplossing te zoeken voor het conflict.
Tientallen landen erkennen de Westelijke Sahara als soevereine staat, waaronder 70% van de landen die lid zijn van de Afrikaanse Unie.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.