Nederlandse deelname aan de Franse oorlog tegen Imazighen was voor politieke doelen

‘Vrede brengen’ in Mali was het niet het hoofddoel van de missie. Dat zegt oud-militair Reinout Sterk in BNR The Friday Move over de grootste Nederlandse troepeninzet sinds Afghanistan.

Sterk zei tegen BNR dat hij naar Azawad (Noord Mali) ging met het idee dat de Nederlandse soldaten iets goeds zouden doen voor de inwoners van het gebied. De schrijver van het boek ‘De Missie Mali’, dat gisteren uitkwam, voegde eraan toe dat hoe langer hij in het gebied was hoe duidelijker het voor hem werd dat er iets niet klopte.

Reinout Sterk concludeerde uiteindelijk dat het een politieke deal was voor Nederland: ‘Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken voor de PvdA, Bert Koenders, wilde met de deelname aan de missie een zetel krijgen in de Veiligheidsraad en in ruil daarvoor kreeg coalitiepartner VVD de lang gewenste Joint Strike Fighter’, aldus Sterk.

De Imazighen in Azawad (Noord Mali), die ongeveer 2/3 vormt van de oppervlakte van Mali, leden onder het Franse marionettenregering in Bamako. In het verleden kwamen de Toeareg-Imazighen meerdere malen in opstand. In 2012 lukte het de bevrijdingsbeweging MNLA om de Malinese troepen uit Azawad te verjagen en de onafhankelijkheid uit te roepen.

Een stap die Frankrijk niet accepteerde, uit angst dat de Imazighen in heel Noord Afrika andere Franse marionettenregeringen omver werpen. Inlichtingendiensten van buurlanden, met name Algerije waarvan een groot deel van het land van Toeareg-Imazighen is, overstroomden het gebied met terroristen en hulp aan extremistische groeperingen die de oorlog verklaarden aan MNLA die terrein begon te verliezen.

Frankrijk kreeg toen de kans om in te grijpen in het kader van ”war on terror”. Gesteund door verschillende landen, waaronder Nederland, stuurde Frankrijk haar soldaten naar Azawad. Het Malinese leger kreeg de controle terug over het gebied en Malinese racistische milities zaaiden dood en verderf onder de Toeareg-Imazighen.

Nederlandse soldaten zijn sinds 2014 actief in Azawad, vanaf mei dit jaar zal de Defensie het aantal soldaten afbouwen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.