Nederlandse en Belgische schrijvers aanwezig op omstreden boekenbeurs Rabat

Arrestatie van de schrijver Ali Othman

De Marokkaanse autoriteiten hebben gisteren de schrijver Ali Othman gearresteerd voor de ingang van de internationale boekenbeurs in Rabat.

De schrijver ging naar de beurs om buiten het gebouw kopieën van zijn boek gratis uit te delen. Ali Othman werd niet uitgenodigd vanwege zijn kritiek op de koning Mohamed 6 en zijn regime.

De kritische schrijver werd bij zijn aankomst direct gearresteerd door de Makhzen. Eerder werd een andere auteur geboycot. Fatima Zahra Amzkar die ‘Dagboek van een lesbienne’ schreef, was ook niet welkom op de boekenmarkt.

Aan de andere kant bekostigt de Makhzen al heel lang via CCME dure arrangementen voor ‘Marokkaanse’ schrijvers uit de diaspora.
Nederlandse schrijvers die tijdens deze editie getrakteerd worden zijn Khalid Mourigh, Hassnae Bouazza en Said El Haji, onder leiding van lid van de adviesraad van de Marokkaanse koning Nadia Bouras. Eerder konden andere auteurs zoals Abdelkader Benali rekenen op een royale uitnodiging van Rabat.

Het ministerie van Cultuur selecteert minutieus welke boeken en auteurs de publieke aandacht mogen krijgen. De uitgenodigde auteurs leveren doorgaans geen kritiek op het racisme van de Makhzen noch de schendingen van mensenrechten gepleegd door het Marokkaanse regime.

Lees ook: Schrijver Asis Aynan zegt wel nee tegen de gratis reisjes naar Rabat

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.