Nederlandse en Marokkaanse politie versterken samenwerking

Korpschef Henk van Essen en Abdellatif Hammouchi, het hoofd van de Marokkaanse inlichtingendiensten (DST) en het Nationale Veiligheid en Territoriale Surveillance (DGSN) hebben vandaag in Rabat een overeenkomst ondertekend om de samenwerking te intensiveren.

De verklaring bepaalt de gebieden en vormen van bilaterale veiligheidssamenwerking en opent veelbelovende vooruitzichten voor de ontwikkeling van gezamenlijke actie in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme”, schrijft DGSN op twitter.

DGSN is het gezaghebbende en belangrijkste staatspolitie-orgaan van Marokko. Abdellatif Hammouchi, het hoofd van deze politiedienst is tevens de baas van de Marokkaanse inlichtingendienst en geheime politie.

Opmerkelijk dat Nederland een samenwerkingsdeal met Marokko sluit. Dit in een tijd dat het Marokkaanse regime en Abdellatif Hammouchi voorop in verband worden gebracht met spionagepraktijken met Pegasus. Onder de slachtoffers van de Marokkaanse infiltratie waren de Franse president Emannuel Macron, de Spaanse premier Pedro Sanchez, zijn minister van Defensie Margarita Robles en Landbouwminister Luis Planas . De Spaanse krant El Pais bericht vandaag over een mislukte Pegasus-aanval te midden in de crisis met Marokko een jaar geleden.

Ook zijn de agenten van Abdellatif Hammouchi betrokken bij mensenrechtenschendingen, dodelijk geweld en racisme.

Lees ook: Nederland als 13e regio van Marokko in de ogen van de ambassade

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.