Nederlandse moskeevertegenwoordigers aanwezig op het Troonfeest van Mohamed VI

De jongerenimam Yassin El Forkani, Driss El Boujoufi, voorzitter van de Marokkaanse moskeekoepel UMMON en lid van de door de Nederlandse regering erkende gesprekspartner CMO, en Marzouk Oulad Abdallah, imam moskee El Kabir waren afgelopen zomer aanwezig op het Troonfeest van de Marokkaanse koning.

Aan het einde van de eerste video is te zien dat Yassin El Forkani niet in beeld probeert te komen. Kennelijk wil hij niet opvallen.

In het tweede filmpje verschijnt naast Yassin El Forkani ook Zouhair Jbyeh van de Amsterdamse brandweer en Naima Ajouaau, adviseur van de Amsterdamse wethouder Meliani.

Opvallend is dat de Nederlandse delegatie op het Troonfeest, ondanks dat ze normaal gesproken zeer actief zijn op sociale media, niet openbaar hebben gemaakt dat ze zijn ingegaan op de uitnodiging uit Rabat. De vraag die meteen rijst: wie heeft deze omstreden reis bekostigd. En hebben de personen die in dienst zijn bij de Nederlandse overheid hun werkgever ingelicht?

In het tweede filmpje is verder te zien hoe de genodigden verwelkomd worden door Abderrahman Zahi en Omar Azziman, respectievelijk secretaris generaal en vice-voorzitter van de Fondation Hassan II die projecten van Marokkanen in het buitenland financiert. In Nederland financiert deze Marokkaanse overheidsstichting o.a. de komst van de imams uit Marokko tijdens de Ramadan.

Yassin El Forkani en El Boujoufi lijken een cruciale rol te spelen in de samenwerking tussen de Nederlandse moskeeën en Rabat. Een paar jaar geleden hebben zij met andere pro Marokko regime moskeebestuurders-verenigd in de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RMMV)- Moskee Alert gelanceerd.

Dit religieuze netwerk onderhoudt nauwe contacten met het Marokkaanse consulaat in Amsterdam. Vaak treedt de Marokkaanse consul op hun activiteiten. Onlangs verklaarde de moskeekoepel in een mededeling achter de Marokkaanse koning te staan nadat een Marokkaanse vlag eind oktober in Parijs werd verbrand.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.