Nederlandse politici vragen Mohamed 6 om vrijlating Riffijnse gedetineerden

Kati Piri en Lilianne Ploumen: ‘Laat Rif-gevangenen vrij’

PvdA doet in brief beroep op koning Marokko

PvdA-politici Lilianne Ploumen en Kati Piri hebben de Marokkaanse koning Mohammed VI in een brief opgeroepen om alle politieke Rif-gevangenen vrij te laten. Ook doen zij een klemmend beroep op hem om zich persoonlijk in te zetten om de situatie in het Rif-gebied in het noorden van Marokko te verbeteren.

Het is twee jaar geleden dat de Riffijnse vishandelaar Mohsen Fikri op gruwelijke wijze om het leven is gekomen. Zijn dood was de aanleiding voor maandenlange protesten tegen de schrijnende achterstelling van het Rif-gebied in het noorden van Marokko. Ondanks die protesten en toenemende internationale kritiek zijn een aantal protestleiders, onder wie de 39-jarige Nasser Zefzafi, veroordeeld tot maar liefst 20 jaar cel.

“Het vastzetten van honderden jongeren die vreedzaam demonstreerden tegen het sociale onrecht in hun regio is de Marokkaanse regering internationaal terecht op veel kritiek komen te staan. Ook hier in Nederland zijn er solidariteitsacties, binnen en buiten de Tweede Kamer. De oproep is steeds dezelfde: laat de politieke gevangen vrij. Die oproep herhalen we in deze brief gericht aan de koning van Marokko”,

aldus Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen.

Europarlementariër Kati Piri: “Nasser Zefzafi behoort dit jaar tot de finalisten van de Sacharov-prijs, de mensenrechtenprijs van het Europees Parlemen. Daarom zal hij in december worden uitgenodigd in het Europees Parlement. Onze oproep aan de Marokkaanse koning is om de families van de politieke gevangenen eindelijk te verlossen van hun zorgen om hun kinderen en de vreedzame demonstranten onmiddellijk vrij te laten. De reputatieschade die Marokko met deze zaak inmiddels is opgelopen, is enorm.”

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.