Nederlandse vissersboten sinds gisteren in Marokkaanse wateren

Foto ter illustratie

Na een afwezigheid van meer dan een jaar zijn 128 Europese vissersschepen sinds gisteren teruggekeerd naar de wateren tussen Cap Spartel (Tanger) en Cap Blanca in het zuiden van de Westelijke Sahara.

De overgrote deel van deze Europese schepen, 92 om precies te zijn, zijn Spaans. Maar het akkoord omvat ook schepen uit 10 andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Nederland, aldus Hespress.

Het akkoord tussen het Marokkaanse regime en de Europese Unie kende een vertraging omdat het Europese hof het akkoord ongeldig verklaarde aangezien het de kust van de Westelijke Sahara omvat.

De Europese vloot zal het hele jaar door enorme hoeveelheden vis halen uit deze wateren voor een schamele 30 miljoen euro per jaar. Het zou neerkomen op enkele centen per kilo, ook voor vis dat op de Europese markten enorme bedragen kost. Activisten zeggen de overeenkomst nadelig is voor de nationale economie en voor de lokale vissers en dat het regime in Rabat de overeenkomst alsnog heeft getekend in ruil voor politiek steun vanuit de EU!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.