NIDA Almere wil straat naar Abdelkrim El Khattabi vernoemen

NIDA Almere diende afgelopen juli een motie in om straatnamen te vernoemen naar strijders tegen slavernij. Wethouder Froukje de Jonge (CDA) stelde in reactie op de motie voor het idee van NIDA mee te nemen in breder verband in de Nota Inclusie en Diversiteit.
Deze week maakte de wethouder bekend dat het gemeentebestuur van plan is om nieuwe straten in Almere te vernoemen naar bijzondere mensen uit andere culturen.

Hassan Buyatui, Fractievoorzitter van NIDA Almere is blij dat het voorstel van zijn partij is omarmt door het college van burgemeester en wethouders en pleit er ook voor om een van die straten te vernoemen naar de Riffijnse verzetsheld Abdelkrim El Khattabi.

Abdelkrim El Khattabi vocht in de jaren twintig tegen de koloniale machten Spanje, Frankrijk en haar protectoraat Marokko. Wereldwijd werd over zijn overwinning tegen het kolonialisme bericht en zijn verzet inspireerde andere bezette volkeren om de strijd aan te gaan voor hun vrijheid, van Zuid-Amerika in het westen tot aan Vietnam in het oosten.

Het verzet van Abdelkrim vond ook steun in Frankrijk waar de communisten de straat opgingen om hun solidariteit te betuigen, in Spanje leidden de nederlagen tegen Abdelkrim tot onrust en uiteindelijk tot een coup tegen de koning Alfonso XIII .

Abdelkrim El Khattabi werd in 1926 verbannen nadat een coalitie van Spanje, Frankrijk en Marokko de Riffijnse republiek wist te bezetten.

Na 20 jaar ballingschap op het eiland La Reunion kwam Abdelkrim El Khattabi terug in de media. Vanuit Egypte richtte hij het bevrijdingsleger dat als doel had Noord-Afrika te bevrijden van de Franse bezetter.

De Zuid-Amerikaanse held Che Guevara bezocht Abdelkrim El Khattabi in Cairo. De Vietnamese held Hồ Chí Minh correspondeerde met Abdelkrim El Khattabi. Het bevrijdingsleger in Arif steunde ook het verzet in Algerije en Arif was een toevluchtoord voor de kopstukken van de Algerijnse verzetsbeweging FLN. Een van deze Algerijnse verzetsstrijders die in Nador woonde was Houari Boumédienne, de latere president van Algerije.

Arif had ook trainingskampen waar Algerijnse en andere Afrikaanse strijders werden getraind. Een groep van deze strijders staat op een foto genomen in 1962 in Ait Iznassen, de bekendste hiervan is Nelson Mandela (nr15). Op de foto staat ook Agostinho Neto (nr16), die later president werd van Angola, Ahmed Ben Bella (nr5), de eerste president van Algerije,
en Samora Moisés Machel (nr17), die later president werd van Mozambique.