Nieuw boek over de Riffijnse volksbeweging: ”Het verdriet van de Rif”

Vanaf 4 oktober ligt het boek ‘Het verdriet in de Rif’ bij de boekhandel. Het boek telt 224 pagina’s en zal 20.95 euro kosten, het boek zal ook te koop zijn op Rifshop.nl.

‘Het verdriet van de Rif’ is een actuele geschiedenis van een regio waaruit bijna 90 procent van de Nederlandse-Marokkanen afkomstig is, en een aanzienlijk deel van de Belgische-Marokkanen.

Centraal in dit boek van journalist en arabist Sietske de Boer staat het recente volksprotest in de Rif tegen tegen onrecht, achterstelling van de regio en de corruptie bij de Marokkaanse overheid. Ze gaat gedetailleerd in op het ontstaan van de volksbeweging Hirak, waarvan de leiders in juni tot zware gevangenisstraffen zijn veroordeeld.

De protesten begonnen op de avond van de dood van visverkoper Mohsin Fikri, die eind 2016 werd geplet in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn illegale visvangst te redden die in beslag was genomen door de politie. Zijn dood leidde tot woedende reacties gericht tegen het Marokkaanse gezag. Ook in Nederland en België volgen veel Berbers/Imazighen de gebeurtenissen in de Rif. Hun betrokkenheid komt dan ook ruim aan bod in Het verdriet van de Rif.

De Boer staat uitgebreid stil bij de kloof tussen de Rif en de Marokkaanse staat, die al dateert sinds de onafhankelijkheid van Marokko in 1956. Maar voor een goed begrip van de regio duikt de Boer in de geschiedenis vanaf ongeveer 1900. Zo behandelt ze de koloniale bezetting van het Marokkaanse sultanaat, de strijd van de Riffijnen tegen de Spanjaarden onder leiding van Mohamed Abdelkrim el-Khattabi en het kortstondige bestaan van de Rif-Republiek.

Met het ‘Het verdriet van de Rif’ zorgt De Boer voor een beter begrip van ons Europese koloniale verleden. De gebeurtenissen in de Rif zijn geen ver-van-mijn-bed-show, ook al weten velen nog weinig van de gifgasbombardementen in de jaren twintig, de verantwoordelijkheden van met name Spanje en Duitsland, het wegkijken van Europese mogendheden, en de trek van gastarbeiders uit het noorden van Marokko naar West-Europa. In de Rif zijn de gevolgen van de koloniale bezetting nog altijd zichtbaar.

Sietske Boer is arabist en journalist en werkte als correspondent voor verschillende Nederlandse media in Marokko. Van haar hand verschenen ‘Jaren van lood’, ‘Het volk van Abdelkrim’ en ‘Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko’.

De uitgever Jurgen Maas schreef het volgende over het boek:

In ‘Het verdriet van de Rif’ beschrijft Sietske de Boer de volksopstand tegen onrecht, achterstelling van de regio en grootschalige corruptie.
Het protest begon in Al Hoceima in oktober 2016 na de gruwelijke dood van visverkoper Mohsin Fikri, en groeide al snel uit tot een vreedzame volksbeweging onder leiding van Nasser Zefzafi.

De oorzaken van het verdriet liggen in de tumultueuze en met bloed geschreven geschiedenis van Arif. Voor een beter begrip van de regio én het Europese koloniale verleden duikt Sietske de Boer in de geschiedenis vanaf 1900, zoals de gifgasbombardementen in de jaren twintig, het kortstondige bestaan van de Rif-Republiek onder leiding van Abdelkrim El-Khattabi, de harde repressie eind jaren vijftig en de jaren van lood onder Hassan II.

Nederlandse en Belgische Riffijnen laten al meteen na de eerste grote demonstraties in Al Hoceima van zich horen. Ook zij komen aan bod in deze kroniek van een langverwachte opstand, waarvan de leiders inmiddels een zware gevangenisstraf uitzitten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.