Nieuw boek over de Riffijnse volksbeweging

‘The Popular Hirak in The Rif’ is het nieuwste boek over de Riffijnse volksbeweging. Het boek werd op 19 september gepresenteerd in het Spaanse Granada.

Het boek, in zowel het Arabisch als Engels, is het werk van de activist Achraf Bellaali. In Nederland is hij bekend voor zijn boek ”De Rif, Levend Erfgoed”, dat vertaald is naar het Nederlands door Bades Foundation.

‘The Popular Hirak in The Rif’ begint met een voorwoord van Nabil Ahamjik, die veroordeeld is tot 20 jaar celstraf. Het boek bestaat uit 256 pagina’s, A4 formaat, glanzend fotopapier.

Achraf Bellaali heeft in dit boek de volksbeweging en zijn belangrijkste momenten gedocumenteerd. De Riffijn woonde de protesten in Arif bij, gewapend met zijn fotocamera om de historische momenten te vereeuwigen.

De behandelde periode in het boek begint op 30 oktober 2016, de dag van de begrafenis van Mohsin Fikri in Imzouren, en eindigt op 19 augustus 2017.

Behalve de foto’s bevat het boek ook een lijst met de namen van de Riffijnse gevangenen, het eisenpakket, gedichten van de gedetineerden, voorbeelden van kranten en tijdschriften die propaganda zaaiden tegen Arif en de Riffijnen.

Het boek zal gepresenteerd worden in Nederland, België, Spanje en Frankrijk. Tijdens deze presentaties krijgen de bezoekers ook de kans om het boek te kopen. Binnenkort meer informatie hierover, evenals de lijst met de verkooppunten in Europa.

‘The Popular Hirak in The Rif’ is niet het eerste boek over de Riffijnse volksbeweging. Op 14 februari 2018 bracht de advocaat en Amazigh activist Ahmed Dgherni het eerste boek uit over de Riffijnse volksbeweging. De eerste Nederlandstalig boek was ‘Opstand in de Rif‘, van de Belgische Riffijnse Btisam Akarkach. Volgende week zaterdag vindt de presentatie plaats van ”Daar komen de helmen”, een boek van de Riffijnse kunstenaar Mohand Abttoy, met prachtige en illustratieve tekeningen en schilderijen over de volksbeweging. In januari 2019 wordt nog een boek verwacht over de Riffijnse volksbeweging: ‘Het verdriet van de Rif‘ van de Nederlandse journaliste Sietske de Boer.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.