Nieuwe Franse leningen voor Marokko!

Het Franse ontwikkelingsagentschap (AFD) heeft deze week Rabat twee nieuwe leningen toegekend. De leningen, in totaal 150 miljoen euro (+/-1.6 miljard dirham), zijn bedoeld ‘voor de financiering van de Marokkaanse plannen tegen de corona crisis’.

Het toegewezen bedrag zal de komende drie maanden worden uitbetaald, waarvan € 100 miljoen naar de schatkist gaat en € 50 miljoen naar de publieke sector.

Het Marokkaanse regime kan op nog meer Franse leningen rekenen in de toekomst. AFD zal in de tweede helft van dit jaar naar verwachting 400 tot 550 miljoen euro aan leningen mobiliseren voor Rabat.

Proparco, een dochteronderneming van de AFD-groep die zich toelegt op de particuliere sector, heeft Saham Pharma, de toonaangevende fabrikant van antibiotica en een van de belangrijkste leveranciers van ziekenhuizen in Marokko, op 15 april overgenomen.

Saham Pharma was eigendom van ‘Moulay Hafid Elalamy’, de Marokkaanse minister van Industrie, Handel en nieuwe Technologieën. ‘Moulay Hafid Elalamy’ is lid van de politieke partij ‘Rassemblement national des indépendants’ (RNI) van de minister Abdelaziz Akhennouch, tevens adviseur en vriend van de Allawiet Mohamed VI.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.