Nieuwe historische roman: ‘Ammas, de Riffijnse’

Vorige maand is een nieuw boek op de markt gekomen dat een onderwerp aansnijdt dat zelden werd besproken. De auteur is Hossein El Omari, de uit Ait Bouayach afkomstige advocaat, onderzoeker en professor aan de Mohamed V universiteit in Rabat.

Het boek vertelt het verhaal van ‘khatchi Ammas’ (tante Ammas) die haar geboortestreek moest verlaten door de hongersnood om later weer terug te keren. De daaruit voortvloeiende mislukkingen en ontwikkelingen bevestigen de kracht van de persoonlijkheid van de Riffijnse vrouw en haar standvastigheid in het licht van de hardheid van het leven.

De historische roman gaat over de hongersnood die het gebied van khatchi Ammas trof en hoe sterk en standvastig de Riffijnse vrouw is tegenover de hardheid van het leven. Het boek vertelt over de relatie tussen de hongersnood, de migratie en de tragedie en verdriet dat daarmee gepaard gaat, wat het lange lijdensweg van de Riffijnen samenvat.

De schrijver koos voor het genre historische roman om het onderwerp toegankelijker te maken voor een breder publiek zodat het niet alleen beperkt blijft tot slechts onderzoekers. De lezer ontdekt via Khatchi Ammas de verschillende onderwerpen waaronder:
– Het dorp Ait Taɛa
– Tante Ammas en haar twee kinderen
– Maart 1945
– Rqadhi Okachoudh
– Rhaj Si Lbaraka
– Abi Lmahacin Ouariaghli
– Het dorp Ait Bousetta
– Het dorp Ait Boukhref
Mmis Nerhaj Sellam Amezian (leider opstand 1958) en zijn vrouw Alia Benzraq
– Het dorp Iɛekkiyen
– Het dorp Tamassint
– De migratie en de terugkeer
– De stad Titawin (huidige Tetouan)
– Het dorp Bba-Mahmed
– Het Rifland

Het boek is verkrijgbaar in enkele boekenwinkels in Ait Bouayach, Nador, Tetouan, Tanger en Rabat. Rif Shop hoopt het boek ook op voorraad te hebben na de zomervakantie.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.