Nieuwe ontwerp-grondwet: Algerije is een Arabisch-Amazigh land

Het Algerijnse parlement heeft vandaag de nieuwe ontwerp-grondwetshervormingen aangenomen, een poging van president Abdelmadjid Tebboune om ’te reageren op de eisen van de protestbeweging Hirak in het land’.

De gewijzigde grondwet werd goedgekeurd door 256 van de 462 leden die aanwezig waren. De hervormingen zullen nu worden voorgelegd aan een referendum op 1 november, de datum waarop de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog in 1954 begon.

Voor de wijziging erkende de Algerijnse grondwet de Imazighen niet ondanks dat zij de oorspronkelijke bewoners zijn en de meerderheid van het volk vormen. De gewijzigde grondwet heeft daar gedeeltelijk verandering ingebracht.

De ontwerp-grondwet luidt: ‘Algerije is het land van de islam, onlosmakelijk van het ‘Grote Arabische Maghreb’, en een Arabisch en Amazigh land’. Het woord Amazigh is toegevoegd in de nieuwe grondwet.

Ondanks dat de nieuwe ontwerp-grondwet nog steeds de nadruk legt op de Arabische identiteit van het Noord-Afrikaanse land, heeft de toevoeging van de term Amazigh geresulteerd in felle kritiek van pan-Arabische fascisten. Deze pan-Arabisten zijn fel tegen elke vorm van erkenning van de Imazighen, streven naar een zuivere Arabische staat en promoten openlijk de uitroeiing van de Amazigh identiteit en haar verdedigers.

Lees ook: Algerije veroordeelt 22 Imazighen voor het dragen van de Amazigh vlag!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.