Nieuwe Spaanse documentaire over de slag om Anoual

Een Spaanse documentaire over de slag om Anoual wordt gefilmd in de enclave Melilla. De film zal vooral draaien om getuigenissen van familieleden van twee bevriende Spaanse soldaten die de verpletterende nederlaag in Anoual overleefden.

De kinderen en kleinkinderen van deze twee soldaten zijn bij elkaar gebracht in Melilla om deel te nemen aan deze nieuwe documentaire. De film zal vooral focussen om de menselijke kant en hoe de oorlog werd gezien vanuit de Spaanse kant.

De familieleden van de twee Soldaten werden door de bevelhebber van de Spaanse strijdkrachten in Melilla. De nazaten van de twee Spaanse soldaten zullen een kerk in Nador bezoeken evenals de plek Anoual, in Ait Tourichek, om te zien waar de slag plaats vond en waar de verhalen die zij te horen kregen van hun vader/opa hun oorsprong vonden.

De slag om Anoual vond plaats op 20 juli 1921 tussen een kleine aantal Riffijnse strijders met simpele wapens en een grote Spaanse macht. Dankzij de guerrilla-tactiek wisten de Riffijnen echter een enorme overwinning te boeken, wat de weg vrijmaakte voor het oprichten van Arif republiek. Arif en de Riffijnse president Abdelkrim El Khattabi werden een inspiratiebron voor vele bezette volkeren die de wapens opnamen tegen hun bezetter.

Ondanks het belang de Riffijnse bevrijdingsoorlog en de internationale aandacht die deze gebeurtenis kreeg is er tot nu toe geen Riffijnse documentaire over Anoual die het verhaal vertelt vanuit het perspectief van de Riffijnen zelf. Verschillende landen hebben hier al documentaires over gemaakt waaronder Nederland, Qatar, Frankrijk en een paar jaar geleden ook Marokko. De laatste twee landen vochten aan de kant van Spanje tegen Arif republiek.

 

Fragment uit een documentaire van ARTE voorzien van ondertiteling in het Nederlands!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.