Nieuwe video: moordenaar vrij door koninklijk pardon!

Gisteren berichtten wij over de video van een vrouw die kritiek uitte op Mohamed VI omdat hij een crimineel gratie gaf. De crimineel had de hand van de vrouw afgehakt en haar leven kapot gemaakt. De vrouw zei in een andere video dat ze erachter kwam dat de crimineel vrij werd gelaten toen er mensen op haar deur klopten en haar vertelden dat de misdadiger vrij is dankzij de koninklijke gratie en dat hij excuses wilde aanbieden.

De video ging viraal op sociale media en de burgers hebben woedend gereageerd. Het ministerie van Justitie was gedwongen met een verklaring naar buiten te komen. In de verklaring staat onder meer dat de crimineel 2/3 van zijn straf heeft uitgezeten en dat hij zich goed gedroeg in de gevangenis. Het ministerie benadrukte dat de koninklijke gratie bedoeld is voor ‘personen die misdaden hebben gepleegd en niet voor onschuldige mensen’.

De video van de vrouw was niet de enige die kritiek uitte op de gratie van de Allawiet Mohamed VI. Een andere video die viraal gaat op sociale media is die van een jongedame waarin ze zegt dat de moordenaar van haar moeder vrij is gekomen door het koninklijk pardon.

De jongedame zegt dat de moordenaar veroordeeld werd tot 15 jaar gevangenisstraf en een vergoeding ter hoogte van 100.000 dirham (+/- 9.000 euro). De vrouw zegt dat de moordenaar slechts 5 jaar heeft uitgezeten en dat hij de vergoeding niet heeft betaald. Ze vraagt zich huilend af waarom hij vrij is gelaten. Volgens berichten op sociale media heeft de vrijgelaten crimineel de moeder van het meisje in september 2015 vermoord met een mes.

De Allawiet Mohamed VI heeft afgelopen zondag gratie verleend aan 5.654 gevangenen. De Riffijnse politieke gevangenen en kritische journalisten en bloggers stonden niet op de lijst van het koninklijk pardon ondanks de oproepen van onder meer een VN-werkgroep en Amnesty.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.