Nieuwe wetsvoorstel verbiedt oproepen tot boycot!

Activisten op sociale media hebben woedend gereageerd na het lekken van wetsvoorstel 22.20 die nog behandeld moet worden in het Marokkaanse parlement.

Activisten en journalisten waarschuwen dat als het wetsvoorstel aangenomen wordt dat elk vorm van kritiek op sociale media strafbaar wordt. Mensenrechtenactivisten beschuldigen het regime de coronacrisis te misbruiken om wetten door te passen die het volk alle rechten ontnemen.

De straffen zullen zich niet meer beperken tot het bekritiseren van de Allawiet Mohamed VI maar ook zijn handlangers en hun bedrijven.

In artikel 14 van het wetsvoorstel lezen we bijvoorbeeld het volgende: ‘Een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een geldboete van tussen 5.000 dirham en 50.000 dirham voor iedereen die opzettelijk oproept op sociale media om bepaalde producten of diensten te boycotten, of publiekelijk aanzet om dit te doen’.

Abdelaziz Akhennouch, zakenman, minister, partijleider en vriend van Mohamed VI werd in 2018 het hardst getroffen door een boycot geïnitieerd door het volk. De burgers waren de hoge prijzen zat en besloten bepaalde bedrijven te straffen.

In artikel 15 van het wetsvoorstel staat: ”Een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een boete van tussen 5.000 dirham en 50.000 dirham voor iedereen die opzettelijk het publiek op sociale media aanspoort om geld te trekken van financiële instellingen (banken)’.

Sinds de marteling, verkrachting, moord en arrestatie van de Riffijnse activisten heeft een aanzienlijk deel van de Riffijnen hun Marokkaanse bankrekeningen leeggemaakt als protest tegen de repressie en racisme. Een van de banken die last heeft van de boycot is Attijariwafa Bank, het is de grootste bank in Marokko en onderdeel van de holding van Mohammed VI.

Activisten zeggen dat dit wetsvoorstel als doel heeft om de economische belangen van Mohamed VI en zijn kring veilig te stellen. Vooral omdat het regime veel kritiek krijgt voor haar aanpak van het coronavirus.

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het regime verschillende wetten aangenomen om haar macht te versterken. Zo zijn nieuwe wetten aangenomen om gebruikers van sociale media te arresteren voor het ‘verspreiden van vals nieuws’. Deze wet is inmiddels gebruikt voor de arrestatie van honderden burgers die zich niet houden aan de officiële berichtgeving over de coronacrisis in Marokko.