NPO geeft goedkeuring voor documentaire over Abdelkrim El Khattabi

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft goedkeuring gegeven aan een driedelige documentaire over de Riffijnse verzetsleider en oprichter van Arif Republiek  Moulay Mohend / Abdelkrim El Khattabi.

Het nieuws is bekend gemaakt door Abdelkarim El Fassi die meldde dat hij samen met Karim Amghar aan de slag gaat met de documentaire.

Het is niet de eerste keer dat Nederland een documentaire over Abdelkrim El Khattabi en de Riffijnse bevrijdingsoorlog financiert. De vorige documentaire, ruim 20 jaar geleden, werd wijdverspreid, ook buiten Nederland, omdat het een van de weinige documentaires die over deze verzetsleider werden gemaakt.

Verwacht wordt dat de nieuwe documentaire weer een succes wordt, vooral als de makers zich niet laten beïnvloeden door zelfcensuur of de lange arm van Rabat en alle aspecten van het leven van Abdelkrim El Khattabi belichten. Ook zaken die gevoelig liggen bij het Marokkaanse regime, zoals Arif Republiek en de deelname van de Allawieten aan de oorlog en misdaden tegen de Riffijnen.

 ARTE documentaire over de Riffijnse antikoloniale strijd

Nederlandse documentaire over Abdelkrim El Khattabi uit 1999 

 Fragment uit een ARTE documentaire over Abdelkrim El Khattabi

Lees ook:

Rhaj Alimani, de Duitser die voor Arif Republiek vocht

Chronologie van de slag om Anoual

Makhzen: ‘Wie Abdelkrim volgt is afgedwaald van de weg van Allah!’