NVJ bericht Stef Blok over uitzetting journalist Gerbert van der Aa

De Nederlandse vereniging van Journalisten (NVJ) vroeg begin deze week minister Blok (Buitenlandse Zaken) om met zijn ambtgenoot in Marokko in gesprek te gaan over de uitzetting van journalist Gerbert van der Aa en over het werkklimaat voor journalisten in Marokko in het algemeen.

Dit weekend werd Van der Aa het land uitgezet omdat hij daar “illegaal zou hebben verbleven”. Doordat Marokko weigert om (tijdig) werkvergunningen af te geven aan buitenlandse journalisten, is kritische en onafhankelijke verslaggeving feitelijk onmogelijk, aldus de NVJ.

De Nederlandse vereniging van Journalisten is de representatieve beroepsvereniging en vakbond voor mediaprofessionals. Hieronder een kopie van de brief die maandag naar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken werd verstuurd:

Hooggeachte heer Blok,

Dit weekend is de journalist Gerbert van der Aa Marokko uitgezet omdat hij daar “illegaal zou hebben verbleven”.
In werkelijkheid was hij daar gewoon als verslaggevend journalist en ontbreekt de mogelijkheid om daarvoor bij de Marokkaanse autoriteiten een vergunning aan te vragen. Dat kunnen alleen journalisten, die in Marokko woonachtig zijn. Overigens ervaren ook journalisten, die in Marokko woonachtig zijn, soortgelijke problemen. Zij ontvangen in veel gevallen geen officiële werkvergunning en blijven derhalve kwetsbaar voor uitzetting op basis van het ontbreken van de juiste papieren.

De NVJ maakt zich grote zorgen over journalisten in Marokko die op deze wijze niet effectief hun werk kunnen doen. Doordat Marokko weigert om (tijdig) werkvergunningen af te geven aan buitenlandse journalisten, is kritische en onafhankelijke verslaggeving feitelijk onmogelijk.

Wij vragen u dan ook met klem met uw ambtgenoot in Marokko deze kwestie èn meer in het algemeen het werkklimaat voor journalisten in Marokko te bespreken, zodat de betrokken journalist en zijn collega’s in Marokko op een volwaardige wijze hun controlerende en verslaggevende rol kunnen vervullen.

Tot een nadere toelichting zijn wij gaarne bereid.

Met vriendelijke groet,

 

Thomas Bruning,
Algemeen secretaris NVJ

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.