OESO: Marokko gaat wel financiële gegevens van diaspora uitwisselen

Op NPOradio1 is een uitgebreid artikel te lezen waarin verschillende instanties toegeven dat Marokko de persoonlijke gegevens van de diaspora wel gaat uitwisselen met andere landen. Om welke landen het gaat is nog niet bekend omdat Rabat haar uitwisselingspartners nog moet aanmerken. Nederland heeft Marokko al als een uitwisselingspartner gekozen.

De Nederlandse belastingdienst legt uit welke personen onder het verdrag vallen: ”Een Nederlander met ook de Marokkaanse nationaliteit (en fiscale woonplaats in Nederland) die ook een bankrekening heeft in Marokko, dient die rekening in Nederland in zijn belastingaangifte op te geven. Zodra Marokko meedoet aan het verdrag betreft het automatisch uitwisselen van financiële gegevens zal het land de informatie van de banken via de Marokkaanse belastingdienst gaan delen met de belastingdiensten in andere landen die meedoen aan het verdrag.”

Zayda Manatta van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die verantwoordelijk is voor de naleving van het internationaal akkoord, zegt dat het koninkrijk van Mohamed 6 wel financiële gegevens automatisch gaat uitwisselen van organisaties en burgers. Zayda Manatta zegt wel dat het niet dit jaar is, maar pas volgend jaar.

Over de uitwisseling van gegevens betreft onroerend goedbezittingen zegt Zayda Manatta dat daar ook afspraken over zijn gemaakt. Volgens haar zal dat ‘niet automatisch gebeuren, maar ook daar heeft Marokko afspraken over gemaakt. Een land als Nederland mag informatie daarover opvragen in individuele gevallen.’

Het radioprogramma van de VPRO, Bureau Buitenland, zegt dat het om een reactie heeft gevraagd bij de autoriteiten in Marokko, maar die hebben niet gereageerd op het verzoek.

Ondanks het zwijgen van het regime en de misinformatie van de Marokkaanse belastingdienst lijkt het door te dringen tot steeds meer leden van de diaspora dat de uitwisseling van de gegevens een feit is. De druk wordt gevoeld in Rabat en verschillende politieke partijen hebben al vragen gesteld hierover.

Het regime is vooral bang dat de leden van de diaspora hun bankrekeningen gaan legen en hun eigendommen verkopen, wat een ramp zal betekenen voor de economie en de stabiliteit van het koninkrijk van Mohamed 6. Deze week heeft Abdellah Boussouf, het hoofd van de ‘Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland’ (CCME), gezegd dat ‘de regering het verdrag betreft de uitwisseling van de financiële gegevens heeft ondertekend zonder de impact daarvan op de diaspora en de samenleving te weten’.

Lees ook: 

Advocaat en hoogleraar: Marokko gaat wel gegevens uitwisselen met de EU (video)

Marokko ontkent geautomatiseerde uitwisseling bankgegevens in 2021

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.