Officieel rapport: Marokkaanse gevangenissen zijn overbevolkt

De Marokkaanse Tweede Kamercommissie voor Justitie voerde een onderzoek uit in drie gevangenissen en de bevindingen opgesomd in een rapport.

In het rapport wordt gewezen op het excessief gebruik van isolatie als straf voor de gedetineerden, waarbij alleen al in 2018 , maar liefst 1.918 isolatiestraffen werden uitgedeeld in de Oukkacha-gevangenis alleen. In 2018 zaten zo’n 40 prominente activisten van de Riffijnse volksbeweging in deze gevangenis.

De commissie noemde de overbevolking van gevangenissen de grootste zorg. Zij schat dat de Marokkaanse gevangenissen 75% overcapaciteit hebben. De Oukkacha-gevangenis in Casablanca is de meest overvolle gevangenis in Marokko, vooral vanwege het aantal gedetineerden in voorlopige hechtenis.

Andere zorgen die in het rapport worden genoemd zijn de moeilijkheden bij het verkrijgen van spullen van de gevangeniswinkel en de kleine luchtplaats voor de gevangenen, meldt MWN.

De commissie merkte ook op dat Marokko niet over de faciliteiten beschikt om een ​​eerlijke behandeling van minderjarigen binnen het penitentiair systeem te garanderen. Het wees op de Oukkacha-gevangenis als zo’n voorbeeld.

Volgens het rapport scheidt de gevangenis in Casablanca geen minderjarigen van volwassenen, en heeft het ook geen psychiater of kraamafdeling.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.