Omakh ifghad… Je broer is vrij! Een incomplete feest gisteren in Alhoceima

21/08/2018. Familie, vrienden en sympathisanten wachten voor de poort van de gevangenis van Alhoceima op de vrijlating van de activisten

Het was een feest afgelopen nacht, een feest met gemengde gevoelens, tranen gemengd met vreugdekreten. ”Een bruiloft zonder bruidegom (Zafzafi)”, volgens een activist.

Het begon gisteren om 20:00, toen berichten naar buiten kwamen dat elf activisten van de volksbeweging in Oukkacha vrijkomen door gratie. Het nieuws verspreidde zich als vuur, het leek op een bijna uitgedoofd vuur dat weer oplaaide na een windvlaag van hoop.

Een uur later werd bekend dat meer dan 160 andere activisten vrij zullen komen. Ook zij kwamen in aanmerking voor de koninklijke gratie die aan 889 gevangenen werd gegeven in totaal, ter gelegenheid van het offerfeest dat op woensdag 22 augustus valt in het Noord-Afrikaans land.

In Alhoceima, Imzouren, Ait Bouayach, Boukidaan, Ait Hdifa, Rabae Trougout en vele andere plaatsen was het gespreksonderwerp wie wel of niet in aanmerking komt voor de gratie, en dit een paar uur voor het begin van het offerfeest dat voor 20:00 het gespreksonderwerp was.

Families van de gevangenen begonnen telefoontjes te krijgen dat hun dierbaren vrij waren en dat ze onderweg waren van steden als Taza, Fes, Zaio, Guercif, Taounate naar huis. Het beste wat je gisteren kon overkomen is wanneer je aan de telefoon hoorde ”omakh ifghad”, Riffijns voor ”je broer is vrij”.

Een Nederlandse Riffijn die gisteren met ArifNews sprak zei het volgende:
”Een gevangene (naam wordt weggelaten voor veiligheidsredenen) belde mij uit Oukkacha-gevangenis en vertelde mij dat mijn broer en tien anderen een half uur geleden vrij werden gelaten. Hij zei tegen mij ”mijn felicitaties aan jullie en vooral jullie moeder”.
Ik was blij en de tranen bleven stromen. Mijn moeder liet vreugdekreten (djwaroe) los, evenals de buren en buurtbewoners. Iedereen is blij en iedereen hoopt dat de rest van de activisten snel vrij komt.”

Langzamerhand begonnen de inwoners van de provincie Alhoceima zich te verzamelen op de straten om hun dierbaren te verwelkomen. Imzouren, de stad die het meest werd getroffen door de arrestaties en geweld, vierde het uitbundig uit. De eerste activisten die arriveerden kwamen uit de gevangenis in Alhoceima. Het was een feest, maar met een rare smaak en dat was te merken aan de slogans van de menigte die de vrijlating van alle activisten scandeerden!

Een Riffijnse Belg die temidden van de menigte in Imzouren was stuurde ArifNews de volgende tekst: ”
De taxi van de pas vrijgelaten activist Talhaoui wordt continu gestopt door de burgers, ze omhelzen hem, de activisten scanderen de slogan ‘Lmo3ta9al laka mina alf ta7iya’ (gedetineerde je krijgt van ons duizend groeten). Ondertussen is er een mars in de wijk chaabi gestart… Het zijn spannende tijden, de families van de politieke gevangenen wachten af… Leve het verzet!”

De protestmars hield het echter niet vol door de aanwezigheid van extra repressietroepen.

Vanochtend arriveerden de laatste vrijgelaten activisten, het ging om de 11 activisten uit Casablanca. Ook zij werden als helden onthaald in Alhoceima. Familieleden, vrienden en sympathisanten bleven heel de nacht wakker om deze helden te kunnen omhelzen. Het eerste wat de activisten deden nadat ze uitstapten was de eed van de Riffijnse volksbeweging hernieuwen samen met de menigte.

De voortzetting van de strijd is dan ook nodig, honderden moeders bleven de afgelopen nacht ook wakker, in de hoop nieuws te horen dat hun zoon ook vrij komt. Helaas was dat voor de meesten niet het geval, waarna de pijn en teleurstelling nog groter werden. Het was de pijn in de ogen van deze moeders en familieleden die de protestmars in Imzouren ontketende en de hernieuwing van de eed in Alhoceima eiste.

 

De winkel van Mohamed Megouh, een van de activisten die vrij kwam, in Imzouren werd versierd. Evenals de hele straat die de vreugde met de familie deelde.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.