Onduidelijkheid over drie migratieboten vol Riffijnen

Deze week zijn drie migratieboten binnen 24 uur vertrokken richting Spanje. De jongeren komen uit Arif en met name Imzouren, dit stadje telt zo’n 25 duizend inwoners en bevindt zich in de provincie Al Hoceima. De provincie die sinds de massamoord door het Marokkaanse leger in 1959 een militaire zone is.

Vannacht werd bekend dat 1 van de boten gered is door de Spaanse kustwacht. De boot, met 26 migranten aan boord, werd voor de kust van Motril onderschept. De Spaanse website Ideal.es meldt dat het gaat om Noord Afrikanen en dat er mogelijk een minderjarige bij zit.

Het lot van de andere twee boten is tot nu toe niet bekend. Familieleden en vrienden van de ”vermiste” Riffijnen zijn wanhopig opzoek naar informatie over hun dierbaren.

Sinds het neerslaan van de Riffijnse volksbeweging en de intensivering van repressie en discriminatie door de Marokkaanse staat is de migratie onder de Riffijnen enorm toegenomen. Riffijnse activisten zeggen dat dit een bewust beleid is van Marokko om het gebied te ontvolken van haar inwoners en de demografie te veranderen in het voordeel van Rabat.

Lees ook: Familie opzoek naar zoon vermist bij migratiepoging (video)