Ook Bolivia hervat betrekkingen met de Westelijke Sahara

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia maakte gisteren bekend de diplomatieke betrekkingen met de Westelijke Sahara te hervatten. ‘Het besluit is genomen na het bezoek van de Sahrawi minister van Buitenlandse Zaken, Salem Ould Sadek’, aldus het persbericht van het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De relatie tussen Bolivia en de Westelijke Sahara dateren uit 1982. Maar vorig jaar trok de regering van de toenmalige president Jeanine Áñez, die nu vast zit, de erkenning van de Sahrawi Republiek in.

Volgens de huidige regering was dat echter niks meer dan een misleidend persbericht dat ‘de universele inzet van Bolivia niet weerspiegelt inzake steun aan de strijd tegen het kolonialisme en het behoud van vrede’.

Bolivia is niet het enige Zuid-Amerikaanse land dat de diplomatieke betrekkingen met de Westelijke Sahara hervat. Deze maand maakte ook Peru bekend de hervattingen met de Sahrawi republiek te hervatten. Het aantal landen in de regio die de Westelijke Sahara erkent stijgt hiermee naar negen. Het gaat om: Cuba, Ecuador, Mexico, Nicaragua, Panama, Venezuela, Uruguay, Peru en Bolivia.

De ontwikkelingen in Zuid-Amerika zullen vast zorgen baren voor de Allawieten in Rabat die van alles proberen om steun te krijgen voor de annexatie van de Westelijke Sahara. Zoals de erkenning van Israël in ruil voor de Amerikaanse erkenning voor de annexatie van de Westelijke Sahara of het omkopen van Afrikaanse politici om hun standpunt betreft de Westelijke Sahara te veranderen.

Lees ook:

Peru hervat betrekkingen met Westelijke Sahara

Lesotho onderzoekt mogelijke omkoping minister door Marokko

Marokko normaliseert banden met Israël in ruil voor Amerikaanse steun inzake W. Sahara

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.