Ophef over tweet Franse ambassadrice

De Franse ambassadrice in Marokko, Hélène Le Gal, heeft gisteren een tweet geplaatst waarin ze Chakib Benmoussa bedankte voor de presentatie van het nieuwe economische pact.

Benmoussa is de Marokkaanse ambassadeur in Frankrijk en tevens het hoofd van de ‘Bijzondere Commissie voor het ontwikkelingsmodel’. De commissie is opgericht in opdracht van Mohamed VI na het falen van het eerste ‘ontwikkelingsmodel’.

Chakib Benmoussa presenteerde het verslag over het werk van zijn commissie aan de Franse ambassadrice die daar lovend over was.

Op sociale media brak er hevig kritiek uit op deze gang zaken, aldus Lakome. Activisten vroegen zich af hoe het mogelijk is dat deze commissie een rapport presenteert aan een buitenlandse regering voordat het gepresenteerd wordt aan het volk of aan de Allawiet Mohamed VI.

De tweet heeft de vraag weer doen herrijzen over door wie Marokko daadwerkelijk wordt bestuurd. De meesten zijn de tweet van de Franse president Emmanuel Macron over de repatriëring van gestrande Fransen nog niet vergeten.

De commissie heeft indirect gereageerd op de ophef. In een tweet staat dat het gesprek van Benmoussa en de Franse ambassadrice op haar verzoek was. Het gesprek was volgens de tweet een gelegenheid om de relaties tussen Marokko en Frankrijk en tussen Afrika en Europa na de coronavirus te bespreken.

In Nederland hebben Riffijnse activisten met veel sarcasme gereageerd op de Franse tweet. Volgens de activisten meet Rabat met twee maten. ‘Aan de ene kant beschuldigt het regime Nederland van ‘inmenging in binnenlandse aangelegenheden’ omdat er Nederlandse parlementariërs zijn die zich zorgen maken om de mensenrechtenschendingen in Arif , aan de andere krant presenteert het regime haar plannen aan Frankrijk voordat die gepresenteerd worden aan het eigen parlement en volk’, aldus de critici.