Opiniestuk: Jamal Ryane wil meer lange arm Rabat in Europa

Akhannouch buigt voor Mohamed 6 bij zijn benoeming tot premier

De knieloperatie van Aziz Akhannouch voor Mohamed 6, was net voorbij of Jamal Eddine Ryane, zich a la minute ging wenden tot deze miljardair premier in spe. In een brief (vast wel van te voren voorbereid) vraagt de voorzitter en ook het enige lid van de ‘Beweging van Marokkaanse democraten in het buitenland’ -op een nederige manier- de steun van Akhannouch. Zijn clementie bevat 7 verzoeken voor nog meer lange arm van Rabat:

  • Instellen van een apart ministerie voor Marokkanen in het buitenland, dat rechtstreeks onder Akhannouch valt.
  • Voeren van breed overleg met ‘organisaties van wereld-Marokkanen’ om te komen tot een routekaart en regeringsprogramma’s in Europa.
  • Vernieuwen van bestuur en organisatie van Fondation Hassan II, die al decennialang actief is met culturele en educatieve programma’s in het buitenland.
  • Vernieuwen van CCME zowel op bestuurlijk als uitvoeringsniveau; deze organisatie wordt bestuurd door Abdellah Boussouf
  • Vernieuwen van de Europese Raad van Islamitische geleerden door vrouwen en jongeren toe te laten.
  • Verbeteren en verbreden inzet imams en predikers uit Marokko -niet alleen in de ramadan– en hierover in overleg treden met Europese landen.
  • Zorg dragen voor vrouwen, de jongere generaties, de behoeftigen en de armen van Marokkanen in het buitenland.

Wat een aanbevelingen. Ze komen een voor een uit de vorige eeuw. Jamal Eddine Ryane moet ondertussen toch weten dat zijn punten niet meer kunnen rekenen op enige sympathie, van wie dan ook. En helemaal niet van de Europese regeringen. Men moet niks hebben van de lange arm van Rabat.

Ook blijft Jamal Eddine Ryane geloven in de Marokkaanse utopie: democratie in het land van Mohamed 6. En hij weet als geen ander dat zijn oproep verloren moeite is. Hoe cynisch ook, Marokko is in handen van een autoritair en repressief regime. Zijn avontuur om zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad van Chaouen liep ook op niks uit.

Jamal Eddine Ryane. Als jij dit leest: stop ermee, want je wordt bijna een karikatuur van jezelf.

Geschreven door Majid Aghbal

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.