Opiniestuk: Rabat viert ‘vrijheid’ in Amersfoort

Foto: De Nozem Amersfoort

De trio loopjongens van Rabat zijn onder het mom van vrijheid, verbinding en tolerantie weer actief. Vorige week organiseerden zij de vijfde editie van Vrijheidstour. Een initiatief van Ahmed Larouz, Brahim Fattah en Hassan Elammouri. Allemaal dienaars van het Marokkaanse regime, die vaak Nederlands subsidiegeld misbruiken voor het legitimeren en vergroten van de lange arm van Rabat.

Naast de professionele graaier Larouz, valt Brahim Fattah op, die met zijn protocollaire rol de Marokkaanse ambassade graag bedient. Tot slot is de goedlachse Hassan Elammouri die met zijn stichting ArteGanza, al jaren onopvallend de lange arm bij het brede publiek via kunst en cultuur introduceert.

De Marokkaanse ambassadeur, consul-generaals en hun medewerkers ontbreken nooit op deze ‘verbindende bijeenkomsten’. In Amersfoort gaven zij vorige week ook acte de présence. In 2018 ook aan tafel (er moet altijd gegeten worden) naast Nederlandse bestuurders. Ook dit jaar zijn Nederlandse gezagdragers, waaronder een wethouder, om de tuin geleid.

Tijdens deze editie sprak een handjevol bekende en onbekende personen over vrijheid en de betekenis ervan voor in Nederland en daarbuiten. Ook Arnon Grunberg mocht speechen. Zijn verhaal ging vast wel over de menselijke waardigheid en het verzet tegen onderdrukking, waar dan ook. Ook in Marokko waar journalisten en critici van het regime in de gevangenissen verdwijnen.

Dat Rabat een integere traditie heeft gekaapt en daarmee respect voor mensenrechten en verdediging van vrijheid heeft bezoedeld, is voor Nederland een regelrecht dieptepunt.

Geschreven door Anir Amaqrane

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.