Oprichting ‘Commissie tegen Marokkaanse Bezetting’ in Laayoune

Saharaanse activisten hebben eergisteren de ‘Commissie tegen Marokkaanse Bezetting’ opgericht. De oprichting vond plaats tijdens een conferentie in de Saharaanse hoofdstad Laayoune.

De vlaggen van de ‘Sahrawi Arabische Democratische Republiek’ versierden de conferentie die vernoemd werd naar de overleden Saharaanse president Mohamed Abdelaziz .

Onder de aanwezige Saharaanse activisten was Aminatou Haidar die verschillende mensenrechtenprijzen won. Aminatou Haidar is vooral bekend van haar hongerstaking in 2009 toen Marokko haar de toegang tot de Westelijke Sahara weigerde. Aminatou Haidar kreeg internationale steun van o.a. internationale politici en Nobelprijswinnaars en Rabat was uiteindelijk gedwongen haar binnen te laten. Bij haar aankomst in Laayoune verklaarde de Saharaanse activiste: ‘Dit is een triomf, een overwinning voor de mensenrechten, voor internationale gerechtigheid en voor de zaak van de Westelijke Sahara … En dat is allemaal te danken aan uw druk’.

Opvallend is dat de Marokkaanse media hierover niet hebben bericht. Riffijnse activisten hebben de dubbele maat van de Marokkaanse media veroordeeld. ‘Dezelfde media die elke kans grijpen om de politieke gevangenen van de Riffijnse volksbeweging van ‘separatisme’ te beschuldigen, terwijl het eisenpakket van deze protestbeweging niks bevat dat te maken heeft met het zelfbeschikkingsrecht, zijn opeens monddood’, aldus een Riffijnse activist uit de gemilitariseerde Riffijnse provincie Al Hoceima.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.