Optreden Tibetaanse muzikant in Fez geschrapt vanwege Chinese druk

De Tibetaanse muzikant Loten Namling was verheugd om deze maand naar Marokko te reizen voor deelname aan het ”Fez Festival of World Sacred Music”. Helaas is zijn naam geschrapt van de lijst van artiesten die zijn uitgenodigd voor het muziekfestival als gevolg van Chinese druk.

“De organisatoren vertelden me dat ze onder zeer sterke druk van de Chinese regering stonden om me niet opnieuw uit te nodigen. Dit festival was zo belangrijk voor mij! Ik was erg blij om deel te nemen”, verklaarde de artiest aan Le Monde.

De Tibetaanse zanger en luitspeler (de dranyen) ontving begin mei per post de uitnodiging van Alain Weber, directeur van de openingsshow van het festival. Gewapend met deze brief had hij de nodige stappen gezet om een ​​visum te krijgen. Twee weken later vertelde de organisatie dat hij niet langer was uitgenodigd. De Chinese ambassade in Marokko zou hebben ingegrepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van het koninkrijk zodat de muzikant geen visum krijgt. De Chinese diplomatieke dienst weigerde commentaar te geven op vragen van Le Monde.

Loten Namling is naast muzikant ook een politiek vluchteling en activist die blijkbaar Peking irriteert.
“Ik zing om over Tibet te praten en voor vrijheid”, zegt Namling. ”Als artiest is het een grote gemiste kans om niet op dit podium te kunnen spelen. Maar als activist ben ik erg trots om te zien dat een simpele pion als ik de Chinese autoriteiten kan irriteren”, voegt hij eraan toe.

Het ”Fez Festival of World Sacred Music” staat onder het ”hoge beschermheerschap van koning Mohamed VI”. Zijn koninkrijk is onlangs genoemd als een zorgwekkend gastland in het rapport van Freedom House als het gaat over transnationale repressie. Rabat hielp bijvoorbeeld de Chinese Communistische Partij inzake de Oiegoerse activist Hassan Idris.

Het Allawitisch Koninkrijk oefent zelf ook druk uit om de programmering van muziekevenementen in het buitenland te beïnvloeden. Lees: Concert Sahrawi zangeres geannuleerd in Parijs vanwege Marokkaanse druk

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.