Oud-politiecommissaris: inlichtingendiensten wisten van aanslag in Catalonië

De gepensioneerde commissaris José Manuel Villarejo heeft deze week gezegd dat de Spaanse inlichtingendiensten wisten van de aanslag in in Barcelona en Cambrils, maar niks deden. Volgens de voormalige agent wilde Madrid daarmee de Catalaanse afscheidingsbeweging ondermijnen.

José Manuel Villarejo maakte dit maandag bekend in een Spaanse rechtbank. Hij wordt vervolgd voor onder meer omkoping.

Verschillende Catalaanse partijen hebben in het Spaanse Congres en de Senaat verzocht een onderzoekscommissie op te zetten naar de aanslagen. Ook willen de Catalaanse partijen de voormalige directeur van de Spaanse inlichtingendiensten en verschillende leden van de regering, waaronder de president, Pedro Sánchez, ondervragen.

Op 17 augustus 2017 reed de 22-jarige Marokkaan Younes Abouyaaqoub met een busje in op voetgangers op La Rambla in Barcelona. Meer dan 10 mensen werden gedood en ruim 130 anderen raakten gewond. Younes Abouyaaqoub werd op 21 augustus dat jaar doodgeschoten door de Spaanse politie. Abdelbaki Es Satty, de Marokkaanse imam in de Catalaanse stad Ripoll werd aangeduid als het brein achter de aanslag. Hij kwam een dag voor de aanslag om bij een explosie in een vakantiehuis. Over zijn dood bestaan echter twijfels, schrijft De Groene Amsterdammer.

Het is niet de eerste keer dat José Manuel Villarejo de Spaanse inlichtingendiensten ervan beschuldigt van aanslagen te weten zonder in te grijpen. In 2019 zei de voormalige agent dat de aanslag van 2004 in Madrid in opdracht was van de Marokkaanse inlichtingendiensten. Volgens Villarejo wisten de Spaanse inlichtingendiensten hiervan, maar ondernamen geen actie.

Farid Azarkan twitterde vandaag over de betrokkenheid van Spanje bij de aanslagen tegen onschuldigen, maar zweeg opvallend over de rol van Marokko.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.