Overlijden jonge ex-politieke gevangene roept vragen op

De ex-politieke gevangene Kheirdinne Chanhoute is vandaag overleden. De twintiger werd in maart 2017 opgepakt voor zijn deelname aan de protesten van de Riffijnse volksbeweging. In december 2017 werd de Riffijn vrijgelaten en kreeg een warm onthaal door zijn familie en vrienden.

Kheirdinne leed aan een auto-immuunziekte. Toen Kheirdinne vast zat heeft hij de gevangenisdirectie meerdere malen geschreven dat hij ziek was maar de laatste liet hem zonder behandeling waardoor de ziekte verergerde. De Riffijn overleed in een ziekenhuis in Rabat omdat het ”ziekenhuis” in Al Hoceima niet de middelen heeft om deze ziekte te behandelen.

Een andere ex-politieke gevangene, Mohamed Annaimi, had meerdere malen aan de alarmbel getrokken betreft de erbarmelijke situatie van de ex-politieke gevangenen. Vandaag bekritiseerde Annaimi degenen die zich enkel laten horen wanneer iemand overlijdt maar nergens te zien zijn wanneer behoeftigen om hulp vragen.

Veel ex-politieke gevangenen leiden een moeilijk leven na hun vrijlating. Sommigen hebben hun baan verloren en kunnen nergens meer aan de bak, anderen zijn getraumatiseerd door de martelingen en racisme van Marokkaanse repressietroepen. De ex-politieke gevangenen die nog kritiek durven te uiten worden mentaal geterroriseerd door Marokko. Een voorbeeld is Jamal Mona die voor de tweede keer werd opgepakt voor het dragen van de Riffijnse vlag. Jamal heeft gezegd dat politiebussen vaker met een hoge snelheid zijn richting rijden om vlak bij zijn voeten te stoppen.

 

 

Kheirdinne Chanhoute en andere Riffijnen in een Marokkaanse rechtbank

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.