Oxfam: 1.6 miljoen Marokkanen leven in armoede

In haar nieuwste rapport over Marokko, dat eergisteren werd gepubliceerd, roept Oxfam het Marokkaanse regime op om maatregelen te nemen tegen de groeiende kloof tussen de armen en de rijken.

In 2018 hadden de drie rijkste Marokkaanse miljardairs alleen al 4,5 miljard dollar, terwijl 1,6 miljoen mensen in armoede leven. 12.5% van het volk is kwetsbaar voor armoede, dat wil zeggen dat ze op elk moment in armoede kunnen vallen, aldus Oxfam.

In het rapport staat ook te lezen dat een normale werknemer 154 jaar nodig heeft om hetzelfde te verdienen als wat een Marokkaanse miljardair in 1 jaar verdient.

De armoede en de groeiende kloof tussen arm en rijk is volgens het rapport het resultaat van een foute ontwikkelingsmodel dat het regime al decennialang toepast.

Oxfam besteedde ook aandacht aan de bedrijven die belasting ontduiken (vaak zijn dit bedrijven van topfiguren binnen het regime). Het rapport meldt dat 82% van de inkomsten uit vennootschapsbelasting komt van slechts 2% van de bedrijven komt. Volgens Oxfam lijdt Marokko jaarlijks 2.45 miljard dollar aan fiscale verliezen door de belastingpraktijken van multinationals.

Oxfam meldde dat 42.8 procent van de stedelijke jeugd (tussen de 15 en 24 jaar) werkloos is en dat de gemiddelde duur van onderwijs in Marokko slechts 4.4 jaar bedraagt. Slechts 64% van de inwoners op het platteland is aangesloten op een drinkwatersysteem.

Het rapport meldt ook dat Marokko slechts 6.2 artsen per 10.000 inwoners heeft, vergeleken met 12 in Algerije en Tunesië en 37,1 in Spanje. 51% van de gezondheidsuitgaven wordt door huishoudens gefinancierd, tegen 21 in de OESO-landen (Nederland, Spanje, Turkije, etc). Vooral dit cijfer is een schok voor veel mensen die dachten dat de gezondheidszorg gratis was in Marokko.

Oxfam meldt ook dat het vrouwenpensioen maar liefst 70% lager is dan die van de mannen en dat zij gemiddeld vijf uur per dag spenderen aan huishoudelijk werk, tegenover 43 minuten voor de mannen.

Oxfam zegt ook dat de zoon van een hoge ambtenaar 456 keer meer kans heeft te behoren tot dezelfde beroepscategorie als zijn vader, tegen de zoon van een werker.

Oxfam bekritiseerde ook het huidige economische model dat gelanceerd is door de koning Mohamed VI: ”Dit economische model dat immense rijkdom in handen van een minderheid concentreert terwijl miljoenen mensen in extreme armoede leven, is oneerlijk en faalt “, staat er te lezen in het rapport.

 

Lees ook:  Economische kloof regio’s Marokko enorm

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.