Palestijnse Guantánamo-gedetineerde klaagt Marokko aan bij de VN voor marteling

Een Palestijnse man die in Guantánamo Bay wordt vastgehouden, daagt de VS, het VK, Marokko en vier andere staten voor een VN-mensenrechtenpanel vanwege hun rol in de CIA-uitlevering, detentie en marteling van terrorismeverdachten op “zwarte locaties” over de hele wereld.

De ongebruikelijke zaak wordt voorgelegd aan de VN-werkgroep voor willekeurige detenties (UNWGAD). De Palestijn Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn, bekend als Abu Zubaydah, wordt al 19 jaar vastgehouden zonder proces.

UNWGAD, onderdeel van het VN-kantoor van de hoge commissaris voor mensenrechten, heeft een mandaat om klachten van individuen over willekeurige detentie te onderzoeken en adviezen uit te brengen, maar heeft geen bevoegdheid om sancties op te leggen aan landen die zich niet aan de regels houden.

Abu Zubaydah is een 50-jarige Palestijn die opgegroeid is in Saoedi-Arabië en in 2002 werd vastgehouden en overgedragen aan de CIA. Hij werd aanvankelijk beschreven als een leider van Al-Qaida, maar de CIA had in 2006 geconcludeerd dat hij niet eens lid was van de groep. Sindsdien wordt hij echter vastgehouden in Guantánamo, zonder vooruitzicht op vrijlating.

In zijn rechtszaak, die vrijdag naar het VN-panel is gestuurd, zegt de Palestijn dat hij in willekeurige detentie is gehouden en gemarteld in geheime CIA-ondervragingsfaciliteiten in Thailand, Polen, Marokko, Litouwen, Afghanistan en de Amerikaanse gevangenis in Guantánamo. Hij klaagt ook de Britse regering aan, die hij beschuldigt van “medeplichtigheid aan uitlevering”, voor deelname aan ondervragingen en het ontvangen van informatie waarvan ze wisten dat deze tijdens marteling was verkregen.

Het is de eerste keer dat juridische stappen zijn ondernomen tegen het VK, Afghanistan, Marokko en Thailand vanwege hun rol in het CIA-programma voor uitlevering en marteling, schrijft The Guardian.

Enkele weken geleden deed de Belgische Riffijn Ali Aarass zijn verhaal over hoe hij gemarteld en verkracht werd door de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Marokko mobiliseerde de media en terroristen die gratie kregen om Ali Aarass aan te vallen en de marteling en verkrachting in Marokkaanse gevangenissen te ontkennen. Ook de Marokkaanse ambassadeur in België verscheen op de Belgische televisie om de marteling van de Belgische Riffijn Ali Aarass te ontkennen.

Lees ook:

Marokkaanse ambassadeur in België ontkent alweer mishandeling gevangenen

Marokkaanse ambassadeur in België liegt om misdaden te ontkennen

Marokko kandidaat voor de Mensenrechtenraad 2023-2025

Ali Aarass

Nasser Zefzafi

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.