Palestijnse vlag afgepakt in Casablanca

Afgelopen dinsdag werd de Palestijnse vlag afgepakt van de activist Ali Benjalloun, het voorval vond plaats voor de ogen van de Marokkaanse agenten in uniform. Benajlloun en enkele anderen wilden de Palestijnse ‘Land Day‘ herdenken in Casablanca. De herdenking werd echter verboden door het regime.

De daders droegen geen uniformen van de politie noch hebben zij zichzelf geïdentificeerd als agenten. Zowel de activisten als de gebruikers van sociale media zeggen echter dat het gaat om agenten in burger of elementen van de inlichtingendiensten. Marokko gebruikt dit soort figuren vaker tegen betogers, met name in de Westelijke Sahara en Arif, maar ook tegen de protesterende docenten onlangs.

Critici vragen zich af of de Palestijnse vlag niet meer toegestaan is in het koninkrijk van Mohamed VI sinds hij de banden met Israël officieel normaliseerde in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara.

Mocht de vrees van de critici waar zijn zal de Palestijnse vlag niet de eerste vlag die verboden wordt in het koninkrijk van Mohamed VI. Wie de Riffijnse of de Sahrawi vlag draagt loopt zelfs het risico jaren lang in de gevangenis te verdwijnen.

Lees ook: Marokko verbiedt sit-in tegen normalisatie banden met Israël

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.