Pan Arabisten vechten om Amazigh gerecht

De woordvoerder van het Marokkaanse regime, Mustapha El Khalfi, heeft gezegd dat de Couscous een ”Marokkaans” gerecht is, als reactie op de uitspraak van de Algerijnse premier.

Ahmed Ouyahia, premier van Algerije, zei vorige week tijdens een couscousproeverij in de Algerijnse hoofdstad dat ”een buurland het gerecht wil claimen en dat wij hen het tegendeel moeten bewijzen. Wij zeggen niet dat couscous Algerijns is maar Maghrebijns”.

De Algerijnse minister van Cultuur, Azeddine Mihoubi, zei afgelopen dinsdag dat Algerije, in naam van de Noord Afrikaanse landen, een voorstel zal indienen om couscous op te nemen in de lijst van immaterieel erfgoed van de  UNESCO.

Mustafa El Khalfi wil het echter als een ‘Marokkaans’ gerecht claimen, ondanks dat de huidige staten in Noord Afrika een creatie zijn van de Franse bezetter nog geen 70 jaar geleden. Terwijl de couscous een eeuwenoude Amazigh gerecht is dat gegeten werd in heel Noord Afrika lang voor de Franse bezetting.

Mustapha El Khalfi is een prominent lid van de pan Arabische islamistische partij PJD die sinds 2011 zich inzet tegen de implementatie van de erkenning van het Tamazight in de grondwet. Prominente leden van deze partij staan ook bekend om racistische uitspraken jegens de Imazighen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.