Parlement Marokko stemt voor ”verfransing” onderwijs

241 parlementariërs hebben gisteren voor het wetsontwerp nr. 51.17 gestemd. Slechts 4 stemden tegen en 21 onthielden zich van stemmen, aldus Hespress. Het tweede gedeelte van het controversiële artikel kon rekenen op 144 stemmen, terwijl 118 parlementariërs zich onthielden van stemmen. 2 PJD-leden stemden tegen, waaronder de bekende anti-Imazighen racist Abu Zayd.

De nieuwe wet laat toe om vakken te onderwijzen in een ”buitenlandse taal’. Om specifiek te zijn gaat het om het onderwijzen van, met name exacte en technische vakken, in het Frans.

De Islamistische partij ‘Parti de la justice et du développement’ (PJD) en de pan Arabische Hizb Istiqlal, van oudsher sterke voorstanders van het Arabiseren van Marokko, waaronder het onderwijs, en tegenstanders van het Tamazight waren gedwongen door de schaduwregime om niet tegen de wet te stemmen. Dit heeft tot onrust geleid binnen de PJD dat het officialiseren van het Tamazight ruim 8 jaar tegen hield. De voorzitter van de parlementaire fractie ,Idriss Azami Al Idrissi, diende zijn ontslag in als protest tegen de premier El Othmani die zijn partijleden opriep om niet tegen de wet te stemmen.