Patiënt moet 300 euro per liter zuurstof betalen in Marokko (video)

Aziz Ghali, de voorzitter van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie ‘Association Marocaine des Droits Humains’ (AMDH) verklaart tijdens een interview schokkende onthullingen over de gezondheidstoestand en zorg in Marokko.

Aziz Ghali spreekt vooral over de privé sector in de zorg, die steeds meer agressief wordt dankzij de wetten die dat toelaten.

De voorzitter van AMDH noemt verschillende voorbeelden van hoe patiënten uitgebuit worden. Een van deze casussen die AMDH volgt is een patiënt die ruim 18 duizend euro moet betalen omdat hij 60 liter heeft verbruikt.

Aziz Ghali zegt dat er ook bedrijven actief zijn in de sector die de prijzen actief opdrijven voor het behoud van hun monopolypositie.

De voorzitter van de mensenrechtenorganisatie heeft het ook over de prijzen van de zuurstofapparaten die verdubbeld zijn. ‘Een zuurstofapparaat van 5 liter kostte 7.300 dirham en die van 10 liter kostte 12.000 dirham tot voor kort. Nu kost die van 5 liter 15.000 dirham en die van 10 liter 30.000 dirham’, zegt Ghali.

Aziz Ghali zegt dat er geen politieke wil is in Marokko om verandering te brengen in de gezondheidszorg. Dit wordt bevestigd door verschillende Riffijnse artsen die wij de afgelopen dagen hebben gesproken. Deze artsen, uit onder meer Nederland , zeggen dat het regime de grote farmaceutische bedrijven in kaart speelt door import van goedkopere medicijnen te verbieden.

Het verbod van import wordt ook gebruikt tegen artsen die medische apparatuur willen doneren aan bepaalde regio’s die gemarginaliseerd worden door Rabat. ‘Alleen als je toestemt dat het gebruikt wordt ter promotie van het regime en dat het gebruikt wordt voor de agenda van het regime wordt het toegelaten, anders krijg je geen enkele kans om de behoeftigen daar te helpen’, aldus verschillende Riffijnse artsen uit Europa die hun namen niet willen noemen vanwege hun veiligheid.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.